De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag bij de Amerikaanse president Donald Trump aangedrongen op een vreedzame oplossing voor het dreigende conflict met Noord-Korea. Xi wil voorkomen dat de situatie escaleert, maar keurt het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma af.

De twee regeringsleiders spraken elkaar woensdag telefonisch over Noord-Korea. 

Volgens de Chinese staatstelevisie vertelde Xi zijn tegenhanger dat China "is toegewijd aan het doel van denuclearisatie op het schiereiland en het bewaren van vrede en stabiliteit op het schiereiland, en dat het er een voorstander van is problemen op vreedzame wijze op te lossen."

China is bereid nauw samen te werken met de VS om dat te bereiken, aldus Xi.

Het telefoongesprek tussen de twee leiders komt op het moment dat een eskader van Amerikaanse marineschepen, waaronder een vliegdekschip, op weg is naar de regio.

President Trump zei dinsdagavond tegen Fox News: "We sturen een armada. Zeer machtig. We hebben onderzeeërs. Zeer machtig. Veel machtiger dan het vliegdekschip."

Gunstige handel

De invloedrijke Chinese krant Global Times, ook eigendom van de staat, schreef dinsdag dat het schiereiland momenteel het dichtst bij een gewapend conflict is sinds de Noord-Koreanen in 2006 hun eerste atoombom testten.

Vorige week ontmoetten de twee presidenten elkaar voor het eerst tijdens een bezoek van Xi aan een handelstop in Florida. Daar werd Noord-Korea ook besproken.

President Trump benadrukte tijdens en na het bezoek dat China zal worden beloond met gunstige handelsakkoorden als het besluit het Noord-Koreaanse regime steviger onder druk te zetten om te stoppen met de ontwikkeling van nucleaire wapens en lange-afstandsraketten.

Tegelijkertijd maakte Trump duidelijk dat als de Chinezen niet willen meewerken, de VS bereid is "het probleem zonder hen op te lossen". 

Steenkool

China stelde zich eind februari al streng op naar Noord-Korea door de import van steenkool voor de rest van het jaar stop te zetten. Een vloot van Noord-Koreaanse kolenschepen werd deze week volgeladen naar huis gestuurd. Het Noord-Koreaanse regime is sterk afhankelijk van handel met China om buitenlandse valuta in handen te krijgen. 

Het Chinese importverbod pakt gunstig uit voor de VS en voor Trump, die heeft beloofd de Amerikaanse kolenindustrie te zullen redden: voor het eerst sinds 2004 importeren de Chinezen weer steenkolen uit dat land.

Amerikaanse vloot op weg naar Noord-Korea vanwege raketlanceringen
Amerikaanse vloot op weg naar Noord-Korea vanwege raketlanceringen

Nucleaire aanval

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn de afgelopen weken flink opgelopen. Een aantal Noord-Koreaanse rakettesten en geruchten dat het land dicht binnenkort een zesde kernwapentest zal houden, leidden tot de uitzending van de marineschepen. 

Door de Noord-Koreanen wordt die zet in combinatie met gezamenlijke militaire oefeningen van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten beschouwd als de voorbode van een invasie. Ook de Amerikaanse aanval op een Syrische raketbasis vorige week draagt bij aan dat beeld, aldus de Noord-Koreanen. 

Het regime van Kim Jong-un waarschuwde dinsdag dat het "klaar voor de oorlog" is en voegde daar later op de dag aan toe dat het een nucleaire aanval op de Verenigde Staten zal uitvoeren, zodra de Amerikanen militaire actie tegen het land ondernemen.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer wees dat dreigement van de hand. "Volgens mij is er geen bewijs dat Noord-Korea op dit moment die capaciteit heeft. Dreigen met iets waar je niet de capaciteit voor hebt, is niet echt een dreigement."

Kim Il-Sung

Aankomende zaterdag is het 105 jaar geleden dat de grondlegger van de Noord-Koreaanse staat en grootvader van Kim Jong-un, Kim Il-Sung, werd geboren. Traditioneel wordt dat gevierd met een grote militaire parade, maar Noord-Korea markeert belangrijke gelegenheden ook vaak met tests van nucleaire wapens of raketten.

Een voormalige topadviseur van oud-president George W. Bush, Dennis Wilder, zei woensdag tegen de Australische nieuwszender ABC News dat de Noord-Koreanen dicht bij de ontwikkeling van een intercontinentale raket zijn. 

"Wij geloven, en schattingen door Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dit ook, dat Noord-Korea binnen de komende vier jaar zo'n wapen kan hebben. Met andere woorden, binnen de termijn van president Trump", aldus Wilder.