Noord-Korea verbiedt Maleisiërs tijdelijk het land te verlaten. Het communistische land wil hiermee de veiligheid van haar diplomaten en de eigen burgers in Maleisië garanderen.

De maatregel blijft van kracht totdat de moord op Kim Jong-nam is opgelost, aldus de Noord-Koreaanse staatszender. Maleisië reageerde meteen door Noord-Koreanen te verbieden om uit te reizen naar hun thuisland.

Maleisië stelt dat ambassadeurs in Pyongyang praktisch worden gegijzeld. De Maleisische premier Najib Razak heeft Noord-Korea opgeroepen om de Maleisiërs direct te laten gaan. Ook zei hij een spoedvergadering te hebben aangevraagd in de VN-Veiligheidsraad vanwege de kwestie.

Maleisië reageerde op de blokkade door op haar beurt de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur te verzegelen. "De ambassadeurs mogen het gebouw niet verlaten, totdat we zeker weten hoeveel diplomaten er binnen zijn", zei de Maleisische onderminister van Binnenlandse Zaken.

Ook zou de politie in actie zijn gekomen om te zoeken naar drie mannen die zich vermoedelijk hebben verstopt in de ambassade. Zij zouden verdacht worden van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Maleisië blokkeert ambassade Noord-Korea
Maleisië blokkeert ambassade Noord-Korea

Luchthaven

De landen ruziën nog altijd over de moord op 13 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur, waar Kim Jong-nam vermoedelijk met zenuwgas om het leven werd gebracht. 

Volgens Maleisië staat vrijwel vast dat Noord-Korea daarvoor verantwoordelijk is. Maleisië heeft onder anderen een Vietnamese en een Indonesische vrouw gearresteerd en wegens moord aangeklaagd.

Ook Zuid-Korea en de Verenigde Staten menen dat Noord-Korea, wellicht Kim Jong-un persoonlijk, achter de moord zit. Pyongyang heeft al meerdere keren tevergeefs gevraagd om het stoffelijk overschot van het slachtoffer. Jong-nam was de oudste zoon van de voormalige dictator Kim Jong-il. Hij viel uit de gratie bij het regime en leefde sinds enkele jaren in China.