'Verdachte moord broer Kim Jong-un dacht aan televisieshow mee te doen'

Een van de vrouwen die wordt verdacht van het doden van de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Maleisië zegt dat geheim agenten haar overtuigden dat het om een grap ging met een verborgen camera.

Het hoofd van de Indonesische nationale politie, Tito Karnavian, vertelde dat de 25-jarige Indonesische verdachte vrouw werd benaderd om tegen betaling mee te doen aan grappen voor een televisieshow met verborgen camera, meldt The Guardian vrijdag.

De vrouw zou samen met een andere vrouw meerdere mannen hebben overtuigd om hun ogen dicht te doen en spoot daarna water in hun gezicht met een verstuiver. "Dit werd drie of vier keer gedaan en ze kregen er een paar dollar voor", zegt Karnavian.

Volgens het hoofd van de politie zaten er bij het laatste slachtoffer Kim Jong-nam gevaarlijke stoffen in de verstuiver. Hij zegt dat de vrouw niet doorhad dat ze betrokken was bij een moord die vermoedelijk werd voorbereid door geheim agentes uit Noord-Korea.

Bloedmonsters van Kim zijn naar een laboratorium gestuurd, maar het duurt volgens The Guardian waarschijnlijk nog enkele dagen voordat de doodsoorzaak kan worden vastgesteld.

Verwerpen

Noord-Korea meldt vrijdagavond de uitkomsten van het rapport dat wordt uitgebracht over de doodsoorzaak te gaan verwerpen. "De Maleisiërs hebben een autopsie uitgevoerd zonder onze goedkeuring en zonder dat wij erbij waren", zegt de Noord-Koreaanse ambassadeur in Maleisië.

Kim Jong-nam overleed dinsdag nadat hij op het vliegveld van Kuala Lumpur was belaagd. Eerder werd gesproken over een aanval met injectienaalden. Inmiddels zijn drie mensen aangehouden in verband met de zaak. De Maleisische politie sluit niet uit dat meer arrestaties volgen.

Affaire

De 46-jarige Kim Jong-nam werd geboren na een affaire die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il had. Kim Jong-nam woonde al langere tijd buiten Noord-Korea en leefde in onmin met zijn halfbroer Kim Jong-un omdat hij zich kritisch zou hebben uitgelaten over Noord-Korea.

Ook een bezoek aan Disneyland in Japan werd hem niet in dank afgenomen. Meerdere keren zou al gepoogd zijn om hem van het leven te beroven.

Lees meer over:
Tip de redactie