Noord-Korea heeft woensdagochtend een ballistische raket afgeschoten vanuit een onderzeeboot in de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Volgens de militaire leiding van Zuid-Korea werd de raket afgevuurd rond 5.30 uur lokale tijd voor de haven van Sinpo. De raket haalde een afstand van 500 kilometer en landde in zee.

Het is niet de eerste keer dat het communistische land raketten test vanuit een onderzeeër. Ook in april en juli dit jaar werden voor de oostkust raketten afgevuurd.

Daarvan legde één raket volgens de Zuid-Koreaanse defensie een afstand af van 30 kilometer. Bij de test in juli stortte het projectiel snel weer in zee.

De Noord-Koreaanse pogingen om een systeem te ontwikkelen waarmee ballistische raketten vanaf duikboten kunnen worden afgevuurd vormen een grote zorg voor rivalen en buurlanden, omdat die projectielen moeilijker zijn te ontdekken.

Oefeningen

De lancering woensdag komt twee dagen nadat de VS en Zuid-Korea militaire oefeningen zijn begonnen op het Aziatische schiereiland. De jaarlijkse exercities duren twee weken.

Eerder deze maand kwam op verzoek van Japan en de VS de Veiligheidsraad bijeen voor overleg over de raketlancering van Noord-Korea. De raketproeven zijn een doorn in het oog van de internationale gemeenschap.