Noord-Korea heeft woensdag zonder waarschuwing water uit een dam bij de grens met Zuid-Korea laten stromen waardoor Zuid-Koreanen die bij de grens woonden moesten worden geëvacueerd.

"Het lijkt erop dat Noord-Korea water uit de Hwanggang Dam heeft laten lopen rond het begin van de ochtend", meldt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger volgens het Zuid-Koreaanse staatsperbureau Yonhap.

Het communistische land zou meerdere sluisdeuren hebben opengezet.

De woordvoerder zegt dat het plotseling laten weglopen van water geen aanval is. Het waterniveau in de dam was de afgelopen dagen zeer hoog vanwege regenval in het gebied.

In 2009 kwamen zes Zuid-Koreanen om toen Noord-Korea zonder waarschuwing eveneens grote hoeveelheden water liet wegstromen zonder waarschuwing.

Waarschuwen

Kort na het incident in 2009 spraken de twee Korea's af om elkaar te waarschuwen als ze water uit dammen laten stromen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Unificatie laat in een reactie weten ontstemd te zijn over de actie van woensdag van het buurland.

"Als Noord-Korea oprecht interesse heeft in het verbeteren van de relatie met Zuid-Korea en een dialoog wil aangaan, moet het eerst laten zien dat het bereid is om met Seoul samen te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van het laten weglopen van water."

Grens

De Noord-Koreaanse dam staat ongeveer 42 kilometer ten noorden van de grens met Zuid-Korea.

Door onder meer onaangekondigde raketlanceringen en kernproeven van Noord-Korea, is de spanning tussen de twee buurlanden sinds begin van dit jaar weer flink opgelopen.