Noord-Korea heeft dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag twee raketten afgevuurd.

De eerste raket zou zijn gelanceerd vanaf de oostkust van het land en is mislukt, meldt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigt de lancering van de raket en zegt dat die waarschijnlijk in de Japanse Zee terecht is gekomen.

De tweede raket, die volgens het Zuid-Koreaanse leger ongeveer twee uur na de eerste werd gelanceerd, vloog ongeveer 400 kilomter.

Waarschijnlijk gaat het om twee Musudan-raketten. Het zou de vijfde en zesde lancering van een raket van dit type zijn. Eerder dinsdag werd gezien hoe een raket in gereedheid werd gebracht. 

Video: Japanse defensie op scherp na afvuren raketten Noord-Korea

Onduidelijk

De eerste raket zou zijn gelanceerd vanuit de stad Wonsan die aan de zuidkust van Noord-Korea ligt. Dit is het hetzelfde gebied waar eerder tests werden gehouden met middellangeafstandsraketten. Mogelijk werd gebruik gemaakt van mobiele lanceerinstallaties

De Musudan-raket heeft een bereik van maximaal 4.000 kilometer. Alle eerdere lanceerpogingen van dit type raket door Noord-Korea faalden tot nu toe.

Volgens Zuid-Koreaanse media bezit Noord-Korea maximaal dertig van dergelijke raketten. De eerste raketten zouden volgens regeringsbronnen al in 2007 klaarstaan voor lancering, maar werden pas dit jaar voor het eerst gelanceerd.

Provocatie

De Japanse minister van Defensie, Gen Nakatani, zei dat de lanceringen een serieuze provocatie zijn die niet kunnen worden getolereerd. De minister sloot niet uit dat meer 'provocatieve acties' van het land zullen volgen.

De Zuid-Koreaanse regering komt woensdagmorgen samen om te praten over de lancering. De ontmoeting zal worden geleid door de nationale veiligheidsadviseur van de president.