Satellietbeelden die in handen zijn van een Amerikaanse denktank zouden aantonen dat Noord-Korea voorbereidingen treft om in de nabije toekomst een nucleaire test uit te voeren.

De denktank en website 38 North zei vrijdag dat op satellietbeelden die 5 mei zijn gemaakt bij de Noord-Koreaanse nucleaire testfaciliteit veel voertuigen te zien zijn en 'verhoogde activiteit'.

Deze activiteit is volgens de denktank, die een onderdeel is van de Johns Hopkins University's School of Advanced International Studies, "daar niet vaak te zien, behalve tijdens voorbereidingen voor een test".

Het bericht komt op het moment dat Noord-Korea een partijcongres houdt, het eerste sinds 1980. Op de eerste dag prees leider Kim Jong-un de nucleaire prestaties van het communistische land. Hij zei dat 'resultaten zonder precedent met groot succes zijn verwezenlijkt'.

Kim kondigde 13 maart aan dat het land een test zou gaan uitvoeren met een nucleaire kernkop. Sindsdien heeft het land onder meer een raket vanuit een onderzeeër afgevuurd.