Noord-Korea heeft zondag bevestigd dat het een ballistische raket vanuit een onderzeeboot heeft afgevuurd en zegt dat die lancering succesvol is verlopen.

Volgens het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap KCNA stond de test onder leiding van Kim Jung-un en biedt de test 'ruimte aan een krachtige nucleaire aanval'. 

De test zou volgens KCNA 'bevestigen dat het Noord-Koreaanse onderwaterlanceersysteem betrouwbaar is'.

Noord-Korea heeft de afgelopen periode vaker raketproeven gedaan en zegt ook te beschikken over een thermonucleair wapen.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat er een geslaagde lancering is gedaan vanuit een onderzeeër.

Video: Raketlanceringen Noord-Korea

Raketlanceringen Noord-Korea
Raketlanceringen Noord-Korea

Oostkust

De raket zou volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zijn afgevuurd in de zee aan de oostkust, richting het noordoosten en zou zo'n 30 kilometer hebben gevlogen. Verdere details ontbreken nog. Zo is niet bekend of de onderzeeër daadwerkelijk onder water was toen de lancering plaatsvond.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten denken dat Noord-Korea werkt aan een systeem van vanuit onderzeeërs gelanceerde ballistische raketten en intercontinentale raketten, die ook het Amerikaanse vasteland binnen bereik hebben.

Frankrijk riep de Europese Unie zaterdag op om nieuwe sancties aan Noord-Korea op te leggen als de lancering werd bevestigd.

De Noord-Koreaanse minster van Buitenlandse zaken, Ri Su Yong  zei zaterdag in New York dat zijn land bereid is om te stoppen met nucleaire tests als de Verenigde Staten stopt met de jaarlijkse militaire oefeningen die samen met Zuid-Korea worden gehouden.