De jaarlijkse toekenning van de Nobelprijzen is maandag van start gegaan. Een overzicht:

Maandag 6 oktober: De Nobelprijs voor Geneeskunde (of Fysiologie) is toegekend aan de Amerikaan John O'Keefe en het Noorse echtpaar May-Britt en Edvard Moser.

Ze krijgen de prijs voor neurofysiologisch onderzoek.

Dinsdag 7 oktober: De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar de drie Japanners Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura, voor de uitvinding van een blauwe galliumnitride led die het wereldwijde energieverbruik door verlichting drastisch kan terugschroeven.

Woensdag 8 oktober: De Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar de Amerikaan Eric Betzig, Duitser Stefan W. Hell en Amerikaan William E. Moerner voor hun baanbrekende werk in nanoscopie.

Donderdag 9 oktober: De Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar de Fransman Patrick Modiano, voor de manier waarop hij het meest ongrijpbare menselijk noodlot heeft opgeroepen en het leven tijdens de bezetting uiteen heeft gezet. 

Vrijdag 10 oktober: De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Pakistaanse Malala Yousafzay en Kailash Satyarthi uit India voor hun "strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs".

Maandag 13 oktober: De Nobelprijs voor Economie gaat naar de Fransman Jean Tirole voor "zijn analyse van de kracht van de markt en regulering".

De 10 dingen die je wilt weten over de Nobelprijzen

De winnaars van vorig jaar l Dossier Nobelprijzen