AMSTERDAM – De Amerikaanse wetenschappers Christopher A. Sims en Thomas J. Sargent hebben de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Dit is maandag bekend gemaakt in Stockholm.

Ze krijgen de prijs ''voor hun empirisch onderzoek naar oorzaak en gevolg in de macro-economie.'' Dit is gedaan bij verschillende economische variabelen zoals het bruto binnenlands product (bbp), inflatie, werkgelegenheid en investeringen.

Daarbij richtte het onderzoek van Sims (Princeton University) zich op onverwachte en tijdelijke veranderingen in de economie, terwijl Sargent (New York University) structurele veranderingen in de economie onderzocht.

Voorspellen

Aan de prestigieuze prijs is een bedrag van 1,1 miljoen euro verbonden. De winnaars krijgen bovendien een medaille en een oorkonde.

Volgens het Nobelprijscomité kunnen dankzij het onderzoek van de wetenschappers in meerdere gevallen economische gedragingen 'min of meer' voorspeld worden.

Kredietcrisis

De instrumenten die Sargent en Sims ontwikkelden zijn 'essentiële gereedschappen in macro-economische analyse'. Hun werk is zeer relevant in de huidige kredietcrisis, waarin regeringen en centrale banken met allerlei instrumenten proberen hun landen uit een recessie te houden.

Zo richt het onderzoek van de wetenschappers zich op vragen als hoe het bruto binnenlands product (bbp) beïnvloed wordt bij een tijdelijke renteverhoging of belastingverlaging, of wat er gebeurt als een centrale bank een permanente verandering aanbrengt in de inflatiedoelstelling (pdf).

'Geweldig'

Sims reageerde verrast op zijn prijs. "Het is een hele belangrijke, geweldige prijs". 

"Ze hebben me twee keer moeten bellen. Ik sliep toen ik het telefoontje ontving van het Nobelprijscomité en mijn vrouw kon het spreekknopje op de telefoon niet vinden. Toen zijn we weer in slaap gevallen."

Laatste

De Nobelprijs voor de Economie werd als laatste van de zes Nobelcategorieën toegekend. Eerder maakten de jury’s al de winnaars bekend van de Nobelprijzen voor de Vrede, Literatuur, Natuurkunde, Geneeskunde en Scheikunde.

Jan Tinbergen is de enige Nederlandse winnaar van de Nobelprijs voor de Economie. Hij kreeg de onderscheiding in 1969.

Nobelprijs Economie in afgelopen 10 jaar

Lees alles over de Nobelprijzen

Winnaars Nobelprijs Economie 2011