DEN HAAG - Volgens lid van de Tweede Kamer voor de VVD Erik Ziengs lijkt de zorgpremie 'disproportioneel' uit te pakken.

Dat valt op te maken uit een e-mail van zijn hand, die RTL op de eigen site heeft gezet.

''In de berekeningen die er nu liggen lijken de lasten van deze zorgpremiemaatregel (die gaat gelden in 2014) bij een deel van de bevolking terecht te komen en daar disproportioneel uit te pakken. Het is zaak om daar bij te sturen en meer maatwerk te zoeken'', aldus de VVD'er.

''Op dit moment kunnen we het niet mooier maken dan dat het is.''

Excessen 

Onder VVD-bestuurders leven veel zorgen over de plannen met de zorgpremie, maar er is tegelijkertijd de overtuiging dat de maatregel nog zo wordt uitgewerkt dat er geen excessen zullen ontstaan. Dat stelden VVD-politici vrijdag bij aankomst in Lunteren, waar de bestuurdersvereniging van de liberalen bijeenkomt.

 Zo wil Janneke Sparreboom, raadslid in Lelystad, graag wat antwoorden van VVD-leider Mark Rutte, die 's avonds aanwezig zal zijn. ''De PvdA heeft de ruimte gegeven dat ze willen kijken naar de uitwerking. Dus ik zou het advies willen geven om dat zeker te doen."

Knoppen draaien

Ook Alexander Bruch, de fractievoorzitter van de VVD in Weesp, hoopt dat er nog wat aan de knoppen wordt gedraaid. Voor gezinnen pakt het regeerakkoord volgens hem hard uit. ''Ik ga ervan uit dat de partij tot het uiterste gaat om daar wat aan te doen'', stelt hij. Bruch vindt dat Rutte goed luistert naar de leden en vertrouwt erop dat de plannen goed worden uitgewerkt.

Het regeerakkoord is prima, maar aan de plannen voor de zorgpremie moet wel worden gesleuteld, vindt ook Simon Groot, VVD'er in het waterschapsbestuur in Noord-Holland. De VVD heeft behoorlijk toegegeven, maar dit akkoord is nog altijd beter dan wanneer er een regering met de SP was gekomen, stelt hij.

Totaalplaatje

Tseard Hoekstra, wethouder in Alphen aan den Rijn, wil dat de VVD mensen goed informeert over de plannen. ''Er zijn veel zorgen over de premie, maar dat is niet het totaalplaatje", zegt hij. Hoekstra benadrukt dat excessen in de uitwerking wel moeten worden voorkomen.

Voor de burgemeester van Heerde, Inez Pijnenburg, is de glans van de verkiezingswinst af door de ophef. De snelheid is hier ten koste gegaan van de uitwerking, denkt zij. ''Dit moet zorgvuldiger uitgewerkt, want zo kan het niet."

Overigens stellen veel VVD'ers bij aankomst dat ze eerst de uitleg van Rutte willen horen, voordat ze een conclusie trekken. Een enkeling stelt dat de maatregel rond de premies helemaal van tafel moet.