DEN HAAG - De informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) hebben vrijdag een bezoek van ruim een uur gebracht aan koningin Beatrix.

Het ging om een aangekondigd ''beleefdheidsbezoekje''. Over het bezoek ontstond donderdag ophef omdat partijen in de Tweede Kamer vreesden dat Kamp en Bos met het staatshoofd informatie zouden delen over de kabinetsformatie.

In tegenstelling tot het verleden heeft niet de koningin maar de Kamer het initiatief bij deze formatie. Tot verrassing van de Kamer had haar net aangetreden voorzitter Anouchka van Miltenburg echter zonder overleg de koningin voorgesteld de informateurs uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

Na extra beraad met alle fractieleiders werd donderdag afgesproken dat er alleen sprake kon zijn van een beleefdheidsbezoek.

Genoeglijk gesprek

Na afloop van het bezoek aan het paleis sprak Bos vrijdag van ''een genoeglijk gesprek''. Hij zei dat hij en Kamp de formatieopdracht zoals ze die van de Kamer hadden gekregen in het paleis hebben toegelicht. Over de inhoud ging het niet. ''We hebben ons keurig aan alle instructies gehouden en een goed gesprek gehad.''

Bos en Kamp bij Koningin