DEN HAAG - De nieuwe PvdA-fractie is donderdag in feeststemming bijeengekomen.

Partijleider Diederik Samsom werd met groot gejuich en applaus onthaald. Hij greep de gelegenheid vooral aan alle medewerkers die aan de campagne hebben meegewerkt uitgebreid te bedanken.

Een overdonderde en blije Samsom zei er met zijn 39-koppige fractie een fantastische tijd van te gaan maken. ''Dat gaan we nog tijden volhouden, dagen, maanden en jaren."

Hij wees erop dat na de korte verkiezingscampagne nu een lange campagne begint ''naar een sterker en socialer Nederland. De voorhoede staat hier: 39 mensen sterk. Dat hebben we lang niet gehad. Die gaan we zeker benutten'', aldus Samsom.

 Beelden van de bijeenkomst van de PvdA donderdag:

Peilingen

Samsom herinnerde aan het feit dat zijn partij in de peilingen lang rond de 17, 18 zetels heeft geschommeld. ''We spraken toen al af dat we gingen samenwerken en dat iedereen zijn ding zou doen. We zouden de bal opvangen van elkaar als iemand hem mocht laten vallen. Toen was nog niet eens duidelijk dat er verkiezingen aankwamen.''

Samsom zei nooit gedacht te hebben dat hij zoveel gezichten aan de fractietafel zou zien. ''Dit is een mooi moment om mee te maken.''

Tijdens de eerste vergadering bespreekt de fractie hoe de PvdA de formatie van een nieuw kabinet in wil gaan. Samsom liet daar nog niets over los. ''We kijken hoe het gaat lopen.'' Later donderdag komen alle fractievoorzitters bijeen bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Alles over de verkiezingen