AMSTERDAM - CDA'er Pieter Omtzigt is de enige die erin is geslaagd om ondanks een lage plaats op de kandidatenlijst, toch met voorkeurstemmen gekozen te worden in de Tweede Kamer.

De Kiesraad maakte dat maandag bekend. Vorige week claimde Omtzigt al een zetel omdat uit eigen tellingen bleek dat hij aanspraak mocht maken op een zetel.

Omtzigt was door de kandidatencommissie van het CDA na 9 jaar Kamerlidmaatschap niet opnieuw op de kandidatenlijst gezet. Na kritiek vanuit verschillende afdelingen kwam hij toch op de lijst, maar op een onverkiesbare 39e plek.

Voorkeurscampagne

Hij begon daarna met succes een voorkeurscampagne. In totaal waren er 28 kandidaten die genoeg stemmen haalden om op eigen kracht in de Tweede Kamer te komen. Maar op Omtzigt na waren deze allemaal ook zonder voorkeurstemmen in de Kamer gekomen, omdat ze hoog genoeg op de lijst stonden.

Lijsttrekker Dirk Poot van de Piratenpartij haalde ook genoeg voorkeurstemmen binnen, maar hij komt toch niet in de Kamer omdat zijn partij niet voldoende stemmen trok om een Kamerzetel te bemachtigen.

Lees alles over de verkiezingen