DEN HAAG - Na de eerste exitpoll viel het even stil in het Paard van Troje in Den Haag, waar de SP bijeen was. Verbijstering heerste toen bleek dat er geen enkele zetel winst was.

De partij die in de peilingen ooit op 38 zetels stond, moet het doen met 15 blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer.

''Ik had gedacht dat we wel iets zouden winnen", zo reageerde Renske Leijten, de nummer 2 van de SP.

Volgens haar is de winst van de PvdA en de VVD ten koste gegaan van andere partijen. ''Dus ben ik trots dat we gelijk zijn gebleven'', aldus Leijten. ''Dit is een domper", aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

''Dat het een tegenvaller is, is wel duidelijk." Ook Henk van Gerven had gerekend op een ''fatsoenlijke winst". ''Een soort loon naar werken." In zak en as zit hij niet: ''Dan ken je de SP nog niet."

Teleurstelling

Kamerlid Manja Smits ''proefde teleurstelling" in de zaal. ''We hadden wel aan zien komen dat we minder zetels zouden krijgen dan eerder werd voorspeld, maar dit hadden we niet verwacht." Ook Kamerlid Paulus Jansen had op groei gerekend. ''Veel kiezers van de SP zijn op het laatste moment toch naar de PvdA gegaan", zei hij.

Die analyse werd volop gedeeld. ''Veel linkse kiezers hebben strategisch gestemd", constateert Van Gerven. ''De tweestrijd tussen de VVD en de PvdA heeft een enorme vlucht genomen", stelt Smits, die denkt dat dit ten koste is gegaan van de SP.

Eindspurt

En Kamerlid Harry van Bommel: ''De eindspurt van de VVD en de PvdA heeft ons de laatste dagen nog wat zetels gekost." Dat is volgens hem de hoofdreden dat de SP niet op winst staat. ''Het was bijna een premiersverkiezing. Dat werkte eerst in ons voordeel, maar toen het kantelde werkte het in ons nadeel."

Over de toekomst konden alle Kamerleden nog niets zeggen. Veel van hen hopen toch nog op regeringsdeelname. ''Maar het initiatief ligt duidelijk niet bij ons", zei Smits. Ook campagneleider Arjan Vliegenthart kon er nog niets over zeggen: ''Wat de formatie brengt dat weten we niet."

Volg hier ons liveblog over de verkiezingen

Alles over de verkiezingen in ons dossier

Lees profielen van en uitgebreide interviews met de lijsttrekkers