AMSTERDAM - De ouderenpartij van Jan Nagel, 50Plus, maakt zijn entree in de Tweede Kamer. Afgaand op de prognose van NOS en RTL heeft 50Plus straks drie zetels. De partij heeft al twee zetels in de Eerste Kamer.

Nagel richtte de partij vorig jaar op, naar aanleiding van de discussie over het verhogen van de pensioenleeftijd.

50Plus strijdt onder meer voor een hoger vakantiegeld voor AOW'ers en tegen kortingen op pensioenen. Lijsttrekker is Henk Krol, voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant.

In de jaren negentig zaten ook twee ouderenpartijen in de Tweede Kamer. Het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) haalde in 1994 zes zetels, en de Unie 55+ haalde er één. Het AOV ging aan geruzie ten onder. Beide partijen verdwenen in 1998 weer uit de Kamer.

Senator

50Plus is niet de eerste partij die Nagel heeft opgericht. Hij was van 1977 tot 1983 senator voor de PvdA en had later succes met Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland. Flops waren er ook: in 2005 richtte Nagel met misdaadverslaggever Peter R. de Vries de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang op. Die werd korte tijd later weer opgeheven, omdat kiezers geen interesse bleken te hebben.

Volg hier ons liveblog over de verkiezingen

Alles over de verkiezingen in ons dossier

Lees profielen van en uitgebreide interviews met de lijsttrekkers