
Stembureaus Tweede Kamerverkiezingen gesloten
De prognose van de opkomst lag na het sluiten van de stembussen op 73 procent. Om 19.45 uur was hwet opkomstpercentage 65 procent, ongeveer gelijk aan de vorige Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010 (66 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van NOS en RTL.
In 2010 ging uiteindelijk ruim driekwart van de kiesgerechtigden stemmen. In 2006 was de opkomst 80 procent.
NS-stations
Er is woensdag massaal gestemd bij de stembureaus op de grote stations in Nederland. Dat meldde de NS. Dat kon op ongeveer 40 stations.
Vooral op Utrecht Centraal is veel gestemd, door ruim 4500 mensen. Amsterdam Centraal zag 3800 kiezers passeren, Den Haag kwam tot een totaal van 3100 stemmen. Vooral in de ochtend- en avondspits was het druk op de stembureaus op het station. Op sommige momenten stonden er rijen van 30 tot 40 meter.
Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen van 2006. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 brachten meer dan 50.000 mensen hun stem uit op een NS-station.
Lijsttrekkers
Diederik Samsom van de PvdA stemde woensdag rond 7.45 uur als eerste van de lijsttrekkers van de grote partijen, in zijn woonplaats Leiden. Hij stemde op zichzelf, zei hij desgevraagd. ''Ik stem op de Partij van de Arbeid en dan is het leuk om je eigen hokje een keer rood te maken.''
SP-lijsttrekker Emile Roemer en ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob wilden niet zeggen op wie ze gestemd hebben. "Op wie ik dan wel stem, houd ik netjes in het hokje", aldus Roemer.
Bekijk video's:
Rutte
De meeste andere lijsttrekkers lieten weten niet op zichzelf te stemmen. VVD-leider Mark Rutte stemt zelf net als bij de vorige verkiezingen op de nummer twee van de VVD-lijst, Edith Schippers. Hij stemde aan het begin van de ochtend in zijn oude lagere school in Den Haag.
PVV-leider Geert Wilders heeft, net als de vorige keer, gekozen voor nummer twee op zijn lijst Fleur Agema. Ook D66-voorman Alexander Pechtold stemde niet op zichzelf, maar op campagneleider Kees Verhoeven. "Het is gek om op je eigen naam te stemmen."
SGP-leider Kees van der Staaij, die woensdag zijn 44e verjaardag viert, liet weten dat hij op de nummer twee, Elbert Dijkgraaf, heeft gestemd. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft zijn stem uitgebracht in in Voorburg.
Als laatste van de lijsttrekkers bracht Jolandse Sap van GroenLinks haar stem uit. 's Ochtends wist ze nog niet op wie ze zou stemmen, maar ze noemde het 'een beetje onfatsoenlijk' om op jezelf te stemmen.
Legitimatiebewijs
Slob moest woensdagochtend terug naar huis om zijn vergeten legitimatiebewijs op te halen, liet hij weten via Twitter. Uiteindelijk is het toch gelukt zijn stem uit te brengen, aldus de ChristenUnie-voorman.
Wie een stem wil uitbrengen moet een identiteitsbewijs kunnen tonen, zoals een Nederlands paspoort of een rijbewijs. Identiteitsbewijzen die woensdag maximaal 5 jaar zijn verlopen, worden nog goedgekeurd.
Stem
Bijna 12,7 miljoen Nederlanders mochten een stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Aan de verkiezingen doen 21 partijen mee, waaronder 11 die nog niet in de Kamer zijn vertegenwoordigd. In totaal zijn er 972 kandidaten.
Militairen
Nederlandse militairen in Afghanistan konden deze verkiezingen voor het eerst ter plekke stemmen. De stembussen zijn daar om 15.00 uur (Nederlandse tijd) verzegeld. Een officieel stembureau ter plaatse gaat de stemmen tellen.
Defensie zorgde voor officiële stembussen voor de ongeveer 540 Nederlandse militairen in Kunduz en Mazar-e-Sharif in Afghanistan. Ze hadden enkele weken de tijd om het bewijs van inschrijving en hun stembiljet in een oranje envelop daarin te deponeren.
BES-eilanden
De opkomst op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de 'BES-eilanden') was na enkele uren erg laag. De bewoners kunnen voor het eerst stemmen, omdat de eilanden sinds 10 oktober 2010 de status van bijzondere gemeente hebben.
Maar veel bewoners weten niet waar de politieke partijen voor staan, blijkt uit lokale enquêtes. Er is nauwelijks campagne gevoerd.
De bijna 15 duizend stemgerechtigden zijn goed voor een kwart Kamerzetel, als iedereen gaat stemmen. De stemlokalen op de Caribische eilanden zijn vanwege het tijdsverschil om 13.30 uur Nederlandse tijd open gegaan en sluiten pas donderdagochtend 3 uur (Nederlandse tijd).
Lees profielen van en uitgebreide interviews met de lijsttrekkers