DEN HAAG - Werkgeversvoorman Bernard Wientjes is blij dat de kiezers volgens de peilingen het politieke midden weer opzoeken.

Bij de installatie van de nieuwe SER-voorzitter Wiebe Draijer donderdag constateerde de voorzitter van VNO-NCW met opluchting dat er ''een kentering komt in de polarisatie, die bedreigend was voor onze samenleving''.

Helemaal verklaren kan hij deze ruk naar het midden niet. Maar volgens hem hebben Nederlanders de neiging om in moeilijke tijden naar het midden te gaan.

''Polarisatie is on-Nederlands'', zei Wientejs in een toelichting. ''Dat zit niet in onze genen.'' Toch is hij verrast. ''Niemand zou 3 weken terug hebben geloofd dat de PvdA zo nu hoog in de peilingen zou staan.''

PVV

Wientjes waarschuwde de afgelopen weken herhaaldelijk voor het programma van de SP. Bij de vorige verkiezingen nam hij vooral de PVV op de korrel. Volgens Wientjes werkt de Nederlandse overlegeconomie niet als de verhoudingen te veel gepolariseerd zijn.

De vakbeweging en ook een adviesorgaan als de SER hebben er veel last van als de tegenstellingen tussen links en rechts te scherp zijn.

De werkgeversvoorzitter wilde niet zeggen naar welke coalitie zijn voorkeur uitgaat. ''Als het maar een middenkabinet is.'' 

Alles over de verkiezingen in ons dossier