AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders wil dat de grenzen de komende jaren gesloten blijven voor Roemenen en Bulgaren.  

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet daarvoor gaan zorgen, zei Wilders dinsdag tegen de NOS.

Vanaf 1 januari 2014 hebben Roemenen en Bulgaren geen vergunning meer nodig om in Nederland te gaan werken. Volgens Wilders zullen er dan honderdduizenden mensen uit Roemenië en Bulgarije naar Nederland komen.

"Als Kamp een vent is zegt hij: ik zorg dat de grenzen ook na 2014 gesloten blijven. En als dat niet lukt moet hij maar zorgen dat die twee landen uit de Europese Unie verdwijnen", zei Wilders.

Overlast

Volgens Wilders verdringen Roemenen en Bulgaren Nederlanders op de arbeidsmarkt en zorgen ze voor veel overlast. Dat zei hij eerder ook al over Polen.

Wilders zei verder tegen de NOS dat hij na de verkiezingen het liefst gaat meeregeren. De meeste partijen sluiten samenwerking met de PVV uit, maar volgens Wilders kunnen ze daar na de verkiezingen zomaar op terugkomen. 

Samenwerking

Wilders zinspeelt op een samenwerking met de VVD en de SP na de verkiezingen. ''Wie weet is een coalitie mogelijk'', zei hij. ''Misschien ook niet.''

Wilders stelde geen enkele partij uit te sluiten om mee samen te werken, hoewel hij liever niet in zee gaat met GroenLinks en D66. Eerder zei Wilders al graag te willen regeren. Hij realiseert zich dat de PVV door veel partijen is uitgesloten, maar stelt ook dat de realiteit na 12 september verandert.

Lukt het niet om te regeren dan wil Wilders gedogen, en in het uiterste geval de oppositie leiden.

Reacties 

Er werd niet meteen enthousiast gereageerd op de opmerkingen van Wilders. Een woordvoerder van de SP liet weten dat er pas na de verkiezingen wordt geformeerd en wilde dus niet ingaan op een mogelijke samenwerking.

De VVD stelt geen enkele partij uit te sluiten. Maar samenwerken met de PVV na het mislukken van het Catshuisoverleg ''lijkt erg onwaarschijnlijk'', aldus een zegsman.

GroenLinks-leider Jolande Sap hoopt dat de coalitie van VVD, SP en PVV er niet komt: ''Ik hoop dat Roemer ons snel van deze nachtmerrie verlost.''

Uitgebreid profiel van PVV-leider Wilders

Alle berichten over de verkiezingen in ons nieuwsdossier