AMSTERDAM - Met een ganzenbordspel heeft PVV-leider Geert Wilders maandag in De Telegraaf zijn visie op de rol van Nederland in de Europese Unie uitgebeeld.

Spelers beginnen met tien munten die ze regelmatig moeten afstaan aan andere spelers.

De traditionele put waar de spelers in kunnen belanden is vervangen door 'een van de vele bodemloze putten van Europa'. Ook kan het nog altijd gebeuren dat spelers op het veld terugmoeten.

"U protesteert tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. U wordt weggehoond door de EU-elites. Ga drie plaatsen achteruit, vrouwelijke spelers zes plaatsen", aldus een van de vakjes op het bord.

Er zijn ook vakjes met een positieve inhoud. Zo kan een speler gebombardeerd worden tot directeur van het Europese Noodfonds ESM. "Hoeveel zakken heeft u om te vullen? Voor elke zak 1 plek naar voren."

Eigen inzicht

Voor de derde keer heeft De Telegraaf in aanloop naar verkiezingen de grote partijen ieder twee pagina's gegeven om naar eigen inzicht in te vullen. Op de pagina naast het ganzenbord heeft Wilders de gezichten van SP-leider Emile Roemer en VVD-leider Mark Rutte samengevoegd. Volgens Wilders lijken zij in veel opzichten op elkaar.

Andere partijen doen ook hun best de aandacht van de Telegraaflezers te trekken. De PvdA kopt met 'Blinde beroofd van hond' om uit te leggen dat blinden door bezuinigingen hun geleidehond dreigen te verliezen. De VVD prijkt onder meer met investeringen in de infrastructuur, de SP opent met 'Handen af van onze agenten!'.