AMSTERDAM - MKB Nederland vindt dat het verkiezingsprogramma van de SP de rekening doorschuift naar de volgende generatie.

Voorzitter van de werkgeversorganisatie Hans Biesheuvel zei maandag op radiozender BNR dat een eventueel premierschap van partijleider Emile Roemer (foto) hem dan ook flinke zorgen baart.

De SP trapte zondag in Arnhem haar verkiezingscampagne af.

De partij pleit voor drie miljard euro extra investeringen door de overheid. Dat moet het vertrouwen in de overheid en de economie herstellen. Ook wil de SP wil meer geld binnenhalen met hogere vennootschaps- en inkomstenbelastingen en een heffing op vermogen.

Half verhaal

Volgens Biesheuvel vertelt Roemer hiermee een half verhaal. "Hij zegt wel dat we moeten investeren maar hij vertelt er niet bij hoe hij dat wil gaan betalen", vindt de voorman van het midden- en kleinbedrijf.

"Door geld uit de zak van ondernemers en consumenten te halen, investeer je helemaal niet. Dat klinkt allemaal aardig, maar dan gaat het met de economie de verkeerde kant op."

Zorgen

Biesheuvel maakt zich vooral zorgen over het voornemen van Roemer om niet al volgend jaar aan de begrotingsnorm van drie procent te voldoen, om zo te kunnen investeren. De SP wil die grens in 2015 halen. "Op dit moment is het al zo dat de Nederlandse overheid per werkdag ongeveer tachtig tot honderd miljoen euro meer uitgeeft dan er binnenkomt", schetst Biesheuvel.

"Dat kunnen we absoluut niet volhouden. Als je het nou hebt over de rekening doorschuiven naar onze kinderen, dan is dat er wel eentje. Wat mij betreft moeten we die kant vooral niet op gaan."