MADRID - Spaanse media hebben het team dat zondag Nederland in de finale van het WK versloeg met complimenten overladen. ''Dank voor alles wat je hebt gegeven'', kopte het dagblad El Mundo op de website.

De kwaliteitskrant El País noemde 11 juli, de dag van de finale tussen Nederland en Spanje ''een historische dag voor de nationale sport''. De sportkrant Marca constateerde dat ''een droom werkelijkheid is geworden''.

Het Catalaanse dagblad El Periódico gaf toe dat de wedstrijd voor 'La Roja' moeilijk was, onder meer door de snelheid van Arjen Robben. Een ander Catalaans dagblad, La Vanguardia, stelde dat het Spaanse team door de nervositeit van de eigen spelers en door het harde optreden van Nederland zeker in het eerste deel van de wedstrijd geen sprankelend voetbal liet zien.

'Smerig spel'

Toch was de zege van het elftal van Vicente del Bosque volgens La Vanguardia verdiend. ''De winst ging naar het team dat daarnaar het meest op zoek was, en dat was de Spaanse selectie.''

De radiozender Cadena SER had geen goed woord over voor het spel van Nederland. De zender beschuldigde Nederland van ''smerig spel''. Volgens Cadena SER deed het team van Bert van Marwijk in niets denken aan het Oranje dat in de jaren zeventig furore maakte.

''Het geloofde dat het de eigen geschiedenis moest verraden om te winnen'', stelde de zender over de verliezende finalist van 2010.

Fouten en overtredingen

Niet-Spaanse media waren in hun berichtgeving over de wedstrijd weinig lovend over het Nederlandse team. Volgens de Franse krant Le Parisien speelde Oranje zijn slechtste wedstrijd van het toernooi en verpestte het team de wedstrijd door fouten en overtredingen.

''Wat een lelijke finale was dit'', stelde het Duitse tabloid Bild. Volgens Bild had Nigel de Jong een rode kaart moeten krijgen na ''zijn kungfu-schop'' tegen Xabi Alonso. Ook de Braziliaanse nieuwssite G1 meende dat De Jong uit het veld had moeten worden gestuurd.

'Afschuwelijk slechte finale'

De Britse krant Daily Telegraph noemde de finale ''afschuwelijk slecht'' en maakten vooral de Nederlanders zich schuldig aan overtredingen. Ook andere Britse kranten waren hard in hun oordeel over Nederland. Volgens The Independent hoeft niemand er om te treuren dat Nederland geen wereldkampioen is geworden.

De krant constateerde dat Oranje alle middelen wilde gebruiken om het Spaanse team van coach Vicente del Bosque te stoppen. ''Het was een wonder dat Johnny Heitinga, de verdediger van Everton, als enige van het veld werd gestuurd'', aldus The Independent.

De Argentijnse krant Clarín noemde doelpuntenmaker Andrés Iniesta de grote man van de finale. ''Door de magie van Iniesta is Spanje voor het eerst in zijn geschiedenis wereldkampioen.''

Lees alles over het WK op onze special