GEORGE - Bondscoach Takeshi Okada van Japan valt bij het WK in Zuid-Afrika, met Nederland als tweede groepstegenstander, niet te benijden. Zijn ploeg draait vooralsnog van geen kant en dat komt hem op veel kritiek van de vaderlandse media te staan.

Zijn spelers beginnen hem nu ook al af te vallen. De beruchte verdediger Marcus Tulio Tanaka, die onlangs Ivoorkust-vedette Didier Drogba een gebroken arm toebracht, haalde zaterdag nogal brutaal uit naar de arme Okada.

''Als we spelen zoals de coach het wil, kunnen we moeilijk onze kwaliteiten tonen'', merkte hij op.

Behoudende tactiek

Na een serie van vier nederlagen in de voorbereidingsperiode op het WK, tegen Servië, Engeland, Zuid-Korea en Ivoorkust, heeft Okada gekozen voor een behoudende tactiek met een defensieve speelwijze. Tanaka, een geboren Braziliaan, wil zelf evenwel ook ten aanval trekken als hij daartoe de kans ziet.

''Dat maakt voetbal juist zo leuk'', zei de speler van Nagoya Grampus. ''Elke speler heeft zijn eigen ingevingen. Ik ook, dus ik wil naar voren kunnen in bepaalde spelsituaties.''

Honda

Ook het experiment van Okada met middenvelder Keisuke Honda (ex-VVV Venlo) in de spits vindt Tanaka maar niks.

''Hij hoort daar niet te spelen. Vanuit de tweede lijn komt zijn talent veel beter tot zijn recht. Keisuke heeft onder meer een geweldig schot. Maar hij moet dan wel in stelling worden gebracht. Ik wil hem daarbij graag van dienst zijn. Maar dat moet dan wel mogen van de coach.''