HILVERSUM - Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen is het verschil tussen de VVD en de PvdA in de politieke barometer teruggelopen tot drie zetels. De liberalen zouden er 33 halen, drie minder dan afgelopen vrijdag.

De sociaaldemocraten zouden uitkomen op dertig zetels, evenveel als bij de vorige peiling.

De VVD heeft nu 21 zetels in de Tweede Kamer, de PvdA 33. Het CDA zou er een zetel bij krijgen en uitkomen op 24.

Dat zijn er zeventien minder dan de christendemocraten nu in de Kamer hebben. Voor de politieke barometer van onderzoeksbureau Synovate, in opdracht van het televisieprogramma Nova, zijn van zaterdag tot dinsdagochtend duizend Nederlanders uit een vast onlinepanel ondervraagd.

Spannend

Winst is er ook voor de PVV. De partij heeft nu negen zetels in de Kamer en zou er zeventien halen, twee meer dan vrijdag. Ook GroenLinks wint een zetel en zou uitkomen op elf (nu zeven). Voor de SGP wordt het ook spannend: die partij krijgt er in de peiling een zetel bij en zou er dan drie halen.

In de peiling moeten behalve de VVD ook de ChristenUnie en D66 verlies incasseren. De ChristenUnie zakt een zetel naar zes, evenveel als nu in de Kamer. D66 (nu drie) zou uitkomen op tien, een minder dan vrijdag.

Stabiel

De SP staat stabiel op veertien zetels, elf minder dan nu in de Kamer. Ook de Partij voor de Dieren blijft hangen op twee zetels. Trots op Nederland van Rita Verdonk zou geen zetel meer halen en dus niet terugkeren in het parlement.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll