AMSTERDAM - Als het aan ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken ligt, wordt de Nederlandse handel bevorderd door een kwart van de ontwikkelingshulp in te zetten voor promotie. Ook mogen winkels zondag open blijven.

Dat blijkt onder andere uit het dossier voor de volgende kabinetsformatie (de zogenaamde formatiefiches), waarop NU.nl de hand wist te leggen.

Omdat Nederland 35 procent van het nationale inkomen uit export haalt en tweederde van de industrie afhankelijk is van buitenlandse markten, moet Nederland meer een “regierol” op zich nemen.

Dat kan volgens de ambtenaren bijvoorbeeld door een bijzondere positie aan economische diplomatie te geven. De sterke kanten van Nederland moeten nadrukkelijker worden gepromoot.

Uiteindelijk moet er een soort economisch actieplan komen om dat voor elkaar te krijgen. Het benodigde geld moet worden gevonden door 25 procent bij het budget van ontwikkelingssamenwerking weg te halen.

Zondagsopening

Als het aan Economische Zaken ligt wordt er een knoop doorgehakt over de Winkeltijdenwet.

De ambtenaren zien het liefste dat die in zijn geheel wordt afgeschaft, maar noemen als alternatief de mogelijkheid om twaalf zondagen in te stellen, waarop winkels altijd open mogen zijn.

Milieubeleid

Om te voldoen aan milieudoelstellingen willen de ambtenaren gaan snijden in de subsidies op vervuilende activiteiten. Daarnaast moet een heffingensysteem voor CO2-uitstoot tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro opbrengen. Angst voor de concurrentiepositie is er niet, omdat binnen Europa overal met een rechtensysteem wordt gewerkt.

Een andere oplossing ziet Economische Zaken in de inzet van kernenergie. Er is een voorkeur om de centrale in Borssele te vervangen en na 2020 een nieuwe centrale af te hebben. Hierdoor zou de uitstoot van CO2 afnemen, zouden de kosten voor elektriciteit lager worden, zou ons land minder afhankelijk zijn van het buitenland. Volgens EZ levert zo'n kerncentrale duurzame stroom.

Computers

Ook wil het departement meer met milieuvriendelijke computers en datacenters doen. “Het groeiende beslag dat ICT legt op energie en milieu moet omlaag”, concluderen de ambtenaren dan ook. Daarnaast zien ze mogelijkheden om met computers energieverbruik en de verspilling goed in kaart te brengen.

Dit beleid wordt al langer gevoerd. Rond de “slimme” energiemeter leidde dit tot felle debatten en weerstand van burgers, die vrezen dat de overheid wel erg veel over hun gedrag achter de voordeur te weten komt.

Ondanks herhaalde verzoeken, reageerde een woordvoerster van EZ niet inhoudelijk op vragen rond de fiches.