ROTTERDAM - Rotterdam zet tijdens de landelijke verkiezingen op 122 van de 316 stembureaus Stadstoezicht in.

Dat gebeurt niet alleen bij stemlokalen waar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart incidenten waren, maar ook waar een grote toeloop wordt verwacht.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag gezegd tijdens een presentatie in een modelstembureau. Rotterdam houdt Stadstoezicht achter de hand, mocht dat nodig zijn op andere bureaus.

Aboutaleb is er alles aan gelegen de verkiezingen goed te laten verlopen. In maart ontstond in de havenstad onrust na de verkiezingen, omdat zich incidenten zouden hebben voorgedaan in stemhokjes.

Vooral Leefbaar Rotterdam was boos omdat op verscheidenen bureaus meerdere mensen in een stemhokje stonden.

Hertelling

De ophef leidde niet alleen tot een hertelling van de stemmen, maar ook tot een uitgebreid onderzoek naar de rechtmatigheid van de verkiezingen. Dat onderzoek resulteerde weer in een aantal aanbevelingen.

Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) stuurde half mei een brief aan gemeenten met aanbevelingen.

Gastheer

De burgemeester liet maandag zien hoe het er over ruim een week in Rotterdam in de praktijk aan toe moet gaan. Zo ontvangt een gastheer of -vrouw de stemmers. De host doseert het aantal mensen dat het stembureau ingaat.

Zo moeten onoverzichtelijke situaties worden voorkomen. Ook is een deel van het stembureau afgezet, waar bijvoorbeeld pers of raadsleden de gang van zaken kunnen gadeslaan.

Verplichte looproute

Naast huisregels in tekst en in pictogrammen is er een verplichte looproute, wordt er een ochtend- en avondploeg ingezet en zijn er ruim 3300 mensen in touw.

Dat waren er ruim twee maanden geleden 'slechts' 1250. Maar tot extra kosten leidt dat niet, omdat vooral ambtenaren worden ingezet, benadrukt de gemeente.

Voor de verkiezingen is een budget van ongeveer 1,5 tot 2 miljoen euro beschikbaar. Aboutaleb verwacht niet dat alle maatregelen de opkomst op 9 juni drukken.

''De verkiezingen zijn een feestje. Dit zijn verkiezingen met een lintje'', aldus de burgemeester.