DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen ziet het nut van taakstraffen. Maar hij ziet graag dat vaker een veroordeelde gedwongen wordt een werkstraf uit te voeren en dat de cel volgt als er onvoldoende meegewerkt wordt.

Hij zei dat vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag. Eerder deze week bepleitte CDA-leider Jan Peter Balkenende nog afschaffing van de taakstraffen.

Volgens hem is deze vorm van straf niet geloofwaardig, omdat sommige jongeren het als statussymbool zien.

Cohen benadrukte verder dat Balkenende de vorming van een nieuw kabinet na de verkiezingen van 9 juni bemoeilijkt door aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek taboe te verklaren. De PvdA wil de renteaftrek wel geleidelijk beperken.

Roekelozen

De PvdA-lijstrekker waarschuwde verder voor 'een roekelozen manier van bezuinigen' en verwees daarbij naar Mark Rutte van de VVD en de veelbesproken uitzending van Netwerk, donderdagavond.

Tegelijk zei hij niet te houden van de wijze waarop politici elkaar soms aanvallen. ''Dan zeggen ze: 'Die Cohen, die is veel te aardig en te beleefd voor de politiek?' Dan moet je je toch afvragen: wat hebben we voor politiek? Ik heb geen zin om aan dat soort dingen mee te doen.''

Drankgebruik

Cohen wil naar een fatsoenlijker samenleving, maar daar moet iedereen aan meewerken. ''De kern zit erin dat we elkaar allemaal aanspreken op onfatsoenlijk gedrag en gebrek aan respect.'' Ook moeten ''we minder drinken met z'n allen''. ''Het drankgebruik is teveel doorgeslagen. Ik wil een steviger aanpak van het drankgebruik.''

Trots toonde hij de voorpagina van het AD van vrijdag. Die krant kopte dat Amsterdam veiliger is geworden onder Cohen. De PvdA-lijsttrekker was zichtbaar op zijn gemak tijdens de bijeenkomst in een Haags schoolgebouw.