HILVERSUM - PvdA-lijsttrekker Job Cohen vindt het goed dat zijn voorganger Wouter Bos de PvdA zijn ideologische veren weer heeft teruggeven, nadat oud-partijleider Wim Kok die in 1995 had afgeschud.

''Ik ben blij met wat Wouter Bos heeft gezegd en dat betekent meer ideologische veren dan we hadden en ik vind dat dat ook nodig is'', zei Cohen donderdag in een IKON-televisieprogramma met Paul Rosenmöller.

Cohen erkende dat de maakbaarheid van de maatschappij beperkt is, maar dat de periode onder Kok te ver was doorgeschoten in het richten op de praktijk.

De PvdA-leider gaf verder aan dat een verkorting van de WW voor hem niet uitgesloten is, mits er in een nationaal sociaal akkoord maar garanties zijn dat er op korte termijn banen bijkomen.

Schaduw

Als nieuwe afspraken veel werk opleveren, is de PvdA bereid over zijn schaduw te stappen, aldus Cohen.

Hij is ook bereid om de stap naar een door de burger gekozen burgemeester te zetten in het kader van een nationaal democratie-akkoord. Nu pleit de PvdA nog voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester.

Tweede Kamer

De PvdA-lijsttrekker zei dat hij er vanaf zijn kandidaatstelling rekening mee heeft gehouden dat de PvdA niet de grootste zou worden.

Als dat zo is, trekt Cohen zich niet terug uit de politiek, maar neemt hij plaats in de Tweede Kamer. Mocht Cohen toch nog premier worden, dan blijft hij daarnaast PvdA-leider.

Individu

Cohen zei ook dat hij zich meer sociaal-democraat dan socialist, voelt omdat die laatste stroming een ''vleugje heeft dat niet alles met democratie te maken hoeft te hebben''.

Als het gaat om het ontplooien van het individu, voelt Cohen zich verwant met de liberalen, bij vraagstukken van solidariteit in de samenleving, heeft hij meer met de christen-democratie.