AMSTERDAM - CDA-leider Jan Peter Balkenende bestrijdt dat in de plannen van de PvdA de patiënt niet extra zal moeten betalen voor gezondheidszorg. Volgens hem betalen in de PvdA-plannen patiënten 5 euro voor een dag in het ziekenhuis en wordt onder meer het basispakket verkleind.

''Hoe kunt u dan zeggen dat mensen niet meer moeten betalen'', wierp Balkenende woensdagavond PvdA-leider Job Cohen voor de voeten tijdens het lijsttrekkersdebat in Amsterdam.

Het debat is georganiseerd door een aantal media en live op RTL/Nieuws en BNR Nieuwsradio.

Zorgpremie

Cohen gaf aan dat zijn partij kiest voor een inkomensafhankelijke zorgpremie en ''een goed zorgpakket''. ''Als je dan patiënt bent, dan word je allemaal op dezelfde manier behandeld.'' De premie loopt volgens hem op tot maximaal 1600 euro.

Balkenende en Cohen botsten ook over de noodzaak van marktwerking in de zorg. Cohen bepleitte een ''pas op de plaats''. Wel is er volgens hem ruimte om bestaande plannen verder uit te werken.

Marktwerking

Volgens Balkenende heeft marktwerking bewezen dat ziekenhuizen efficiënter kunnen werken. De CDA'er verwees naar de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) waarin bij de PvdA meer marktwerking staat genoteerd.

ChristenUnie-leider André Rouvoet viel Balkenende aan op de grote bezuiniging op de zorgtoeslag in het CDA-programma. Hij bepleitte een inkomensafhankelijke zorgpremie en eigen risico.

Volgens SP-leider Emile Roemer is het helemaal niet nodig dat mensen meer gaan betalen voor de zorg. Hij is fel tegen een hoger eigen risico.