FREIBURG - Het Nederlands elftal dartelde woensdagavond af en toe prachtig voorbij Mexico totdat hoosbuien de vriendschappelijke wedstrijd in een waterballet veranderden.

De spelers van Oranje verdedigden vervolgens slordiger en schrokken eveneens van de vele stevige overtredingen van de tegenstander. Ze gaven de uiteindelijk zege (2-1) nog bijna uit handen. Robin van Persie stelde zich met twee treffers alvast kandidaat voor de positie van centrumspits.

Testcase

Bondscoach Bert van Marwijk gebruikte de eerste van drie oefeninterlands in de aanloop naar het WK vooral om nog eens goed te kijken met welke spelers hij op 5 juni naar Zuid-Afrika wil. De oefenmeester is van plan om donderdag zijn definitieve selectie van 23 internationals bekend te maken. Hij moet nog vier spelers teleurstellen.

Van Marwijk gunde Khalid Boulahrouz, Edson Braafheid, Stijn Schaars, Demy de Zeeuw en Ibrahim Afellay een basisplaats. Vurnon Anita en Orlando Engelaar mochten de trainer van Oranje na rust overtuigen.

Niet geheel toevallig moesten Braafheid en Schaars wijken voor het tweetal. De kans is groot dat Van Marwijk een keuze maakt tussen de linksbacks Braafheid en Anita en de middenvelders Engelaar en Schaars. De geblesseerde Ron Vlaar lijkt een zekere afvaller. De bondscoach zal verder een keuze maken tussen de nog niet helemaal fitte Ryan Babel en Jeremain Lens, die opmerkelijk genoeg geen speeltijd kreeg.

Van Persie

Van de spelers die zich geen zorgen over een mogelijk deelnamebewijs voor het WK hoeven te maken, schitterden vooral Afellay en Robin van Persie. De eerstgenoemde aanvoerder van PSV maakt de hele week op de trainingen al een sterke indruk. Van Persie liet zien waarom hij als centrumspits naar Zuid-Afrika wil. Hij opende de score in de zeventiende minuut op aangeven van Rafael van der Vaart en trof in de 43e minuut doel na een uitstekende voorzet van Afellay (2-0).

Oranje verdedigde na rust in de vele hoosbuien slordig. Vooral Orlando Engelaar en Khalid Boulahrouz maakten geen sterke indruk. Mexico knokte zich uiteindelijk via Javier Hernandez nog naar 2-1. De eerste zege van Oranje in de aanloop naar het WK kwam niet echt meer in gevaar.