AMSTERDAM - De kiezer heeft voldoende inzicht in de plannen van de Partij van de Arbeid en de financiering ervan. Dit ondanks het feit dat een wijziging in het verkiezingsprogramma van de sociaaldemocraten niet meer kan worden doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB).

Dat zei PvdA-partijleider Job Cohen woensdag tijdens het lijsttrekkersdebat in Amsterdam. Het debat is georganiseerd door een aantal media en live op RTL/Nieuws en BNR Nieuwsradio.

''Het CPB heeft tegen ons gezegd: het is klaar en over. Toch denk ik dat kiezers duidelijk inzicht hebben in de plannen die we hebben'', aldus Cohen.

Doorrekening

Tijdens de campagne ontstond er verwarring over de PvdA-plannen nadat ze drie keer werden aangepast. Cohen gaf aan dat de eerste wijziging was voor de doorrekening door het CPB, daarna bleek een aanpassing rond het eigen risico in de zorg niet nodig en vervolgens bleek de AOW-verhoging in de CPB-doorrekening niet dezelfde als in het verkiezingsprogramma.

De PvdA wil de leeftijd pas in 2020 verhogen, terwijl de partij in de doorrekening uitging van 2015. Woensdagochtend erkende Cohen al dat het niet goed was gegaan met de CPB-doorrekening.