HOOFDDORP - John Heitinga maakt zich als 26-jarige al op voor zijn vierde eindtoernooi. De verdediger van Everton was er in 2004 al bij op het EK in Portugal, maar reist nu voor de eerste keer af als onomstreden kracht in de Oranje-defensie. “Ik ben niet bang voor Bendtner en Eto’o.”

“Het is prettig als je de ervaring hebt dat je spitsen als Drogba, Rooney en Adebayor kunt bedwingen”, zegt de Alphenaar in de nieuwe NUsport.

“Toen ik bij Ajax speelde, visualiseerde ik wel eens hoe het zou zijn om tegen de beste spitsen te spelen. Nu heb ik het gedaan en het is loodzwaar, want je treft ze in de Premier League in alle soorten en maten. Tegen de spitsen van Bolton en Stoke is het ook negentig minuten vechten.”

“In Engeland leer je verdedigen. Bij Oranje merk ik dat ik verder ben, slimmer en sterker. Dus nee, voor Eto’o en Bendtner ben ik niet bang.”

Kanshebber

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de robuuste Heitinga overduidelijk niet. Met dat zelfvertrouwen gaat ook de bijbehorende ambitie gepaard, zo blijkt wanneer hij over Oranje en het WK spreekt: “Ik ben alleen tevreden met die beker in mijn armen.”

“En dat is mogelijk. Als wij zo hecht blijven als nu, voor elkaar vechten, onze ego’s opzij zetten, de goede vorm hebben en de bepalende spelers niet geblesseerd raken, dan zijn we gewoon kanshebber.”

Besef

Heitinga hoopt dat zijn overtuiging ook overslaat op zijn ploeggenoten in het keurkorps van Bert van Marwijk.

“Er is een groter besef dat dit een kans is om iets groots te winnen. Ik heb nu al drie keer keer de pijn gevoeld van de uitschakeling. En het duurt telkens twee jaar voordat je revanche kunt nemen. Zoveel kansen krijg je niet. Dat besef is er meer dan ooit.”

Het volledige interview met John Heitinga is te lezen in de nieuwe NUsport, die nu in de winkel ligt. De oud-Ajacied spreekt zich hierin onder meer uitgebreid uit over zijn temperament, Oranje, de Premier League, het WK en de stormachtige ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt in Engeland.