AMERSFOORT - De SGP overweegt ''zeer serieus'' de kwestie rond de positie van vrouwen binnen de partij voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Dat kondigde SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij dinsdagavond aan tijdens het christelijk lijsttrekkersdebat van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Volgens hem gaat het om een zeer principiële zaak. De Hoge Raad bepaalde eerder dit jaar dat de overheid maatregelen moet nemen zodat de SGP vrouwen niet anders behandelt dan mannen.

Volgens het hoogste rechtscollege mag de SGP vrouwen niet uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag.

Balkenende

CDA-lijsttrekker en demissionair premier Jan Peter Balkenende gaf aan dat ook hij worstelt met de zaak. ''Het doet mij pijn dat de SGP in een lastig vaarwater terecht is gekomen'', zei hij.

Maar hij wees erop dat hij als premier wel de uitspraak van de Hoge Raad moet respecteren. Een nieuw kabinet moet volgens Balkenende een oplossing vinden die recht doet aan deze uitspraak en waarin de SGP zich kan vinden. ''De SGP is mij zeer dierbaar'', zei Balkenende.

Van der Staaij vond dat het CDA na de uitspraak van de Hoge Raad wat stil was gebleven.