AMSTERDAM - Het CDA haalt op 9 juni slechts 28 zetels, voorspellen deelnemers aan NUpoll - een peiling onder bezoekers van NU.nl. In de meest recente voorspellingen is bovendien een dalende trend waarneembaar.

De christendemocraten, die nu 41 zetels hebben in de Tweede Kamer, staan in de peilingen van Maurice de Hond (24 zetels) en de Politieke Barometer (26 zetels) op een zwaar verlies. Woensdag meenden deelnemers aan NUpoll echter nog dat het CDA op 29 zetels zou uitkomen.

Een dag later is de partij een zetel kwijtgeraakt, en wanneer alleen naar de 400 recentste voorspellingen wordt gekeken bedraagt dat verlies zelfs twee zetels, waarmee het CDA op 27 eindigt.

Voorspelling

De opzet van de peiling op www.nupoll.nl wijkt af van die van bijvoorbeeld Maurice de Hond en TNS NIPO. Bij die peilingen wordt deelnemers gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers het stemgedrag van hun landgenoten, door in te vullen welke zetelverdeling ze op 9 juni verwachten.

Donderdagmiddag had NUpoll bijna 2400 deelnemers, die hun voorspelling op ieder moment kunnen aanpassen aan de hand van het verloop van de campagne.

De recentste wijzigingen laten naast verlies voor het CDA ook een daling zien voor de SP, die op basis van de laatste 400 voorspellingen nog een zetel inlevert en uitkomt op 13. De VVD (32 zetels, +2) en de PVV (17 zetels, +1) hebben de wind daarentegen in de zeilen.