AMSTERDAM - Campagneposters van de politieke partij Lijst 17 die op treinstation Amsterdam Amstel hangen, zijn een kort leven beschoren.

De Nederlandse Spoorwegen laten de affiches weghalen en verhalen de kosten daarvan op de politieke jongerenpartij die voortkwam uit het BNN-programma Lijst 0.

Dat meldde een woordvoerster van NS Poort, het onderdeel van de NS dat verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie van treinstations, donderdag.

Lijst 17 plakte in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen woensdagnacht schuifdeuren en muren van station Amstel vol met promotiemateriaal.

Consequenties

Een voorlichtster van Lijst 17 zei dat er van tevoren niet was nagedacht over de consequenties van het wildplakken. NS liet na een gesprek met Lijst 17 weten dat de kwestie waarschijnlijk snel is afgehandeld.

''De partij snapte de situatie. Dit is een standaardprocedure die voor iedereen geldt. Anders voelen andere partijen zich straks ook vrij om te wildplakken op het station en dat is niet de bedoeling.''

Rekening

Lijst 17 kondigde vervolgens aan de rekening voor het verwijderen van de posters niet zelf te betalen. De NS mag, volgens de partij, de factuur doorsturen naar de overheid. De partijvoorlichtster stelde dat de overheid gevestigde partijen subsidieert, maar Lijst 17 overslaat en zodoende best eens financieel mag bijdragen aan de campagne van de partij.

''Er is sprake van oneerlijke concurrentie. Wij zijn een vrijwilligerspartij, bestaande uit studenten. We betalen onze campagne van bijbaantjes en studiefinanciering in plaats van subsidies. Daarom mag iedereen op deze manier kennis maken met Lijst 17, zelfs als daar wildplakken voor nodig is.''