In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vindt u hier iedere dag een nieuw overzicht van actuele, opmerkelijke uitspraken van mensen uit de landelijke politiek.

Dinsdag 8 juni

''Wij zijn ook zo'n partij die enorme potentie voor zetelwinst heeft, maar liefst 148", aldus Kees van der Staaij. Zijn SGP heeft nu twee zetels in de Tweede Kamer.

''Ook de PVV wil niet tornen aan mensen met de hoogste inkomens. Het geld van Henk en Ingrid sluist hij eigenlijk gewoon door naar de grote villa van Frederik-Jan van Hier tot Gunder.'' SP-leider Emile Roemer tegen Geert Wilders.

''Bij mij komt de overheid niet in de spreekkamer bij een vrouw die een abortus met haar arts bespreekt, bij mij komt de overheid niet aan het sterfbed.'' D66-leider Alexander Pechtold tegen Rouvoet.

''Het CDA heeft de neiging de kleur van de coalitiepartij aan te nemen. Dat bevalt me goed als u met de VVD gaat, niet als u met de PvdA gaat.'' VVD-leider Mark Rutte tegen Balkenende.

''Ik vrees dat dat nog steeds zo is.'' PVV-leider Geert Wilders antwoordt op de vraag of hij Cohen nog steeds een aardige man vindt.

''Ik heb uw partijprogramma gelezen. Negen hoofdstukken. Acht gaan er over dieren en in eentje komen de mensen ook nog een beetje aan bod.'' Rita Verdonk over het programma van de Partij voor de Dieren.

Maandag 7 juni

''Het CPB is een gokautomaat. Je trekt eraan en er komt een getal uit.'' Hans Wiegel (VVD) in Nova College Tour.

''Het is volstrekt onvoorstelbaar, maar mocht het zover komen dat ik het Torentje moet verlaten, dan gaat Nederland in de eerste plaats iemand missen waarvan leuke cartoons te maken zijn'', Jan Peter Balkenende in Metro.

''Het is de running gag van deze campagne: Balkenende die een karikatuur van onze plannen probeert te maken.'' VVD-leider Mark Rutte bij EenVandaag.

''We hebben een broos groeiende economie. Die moet je water geven, en u komt met zo'n snoeischaar. En dan komt de minister-president nog met een T-shirt met 'fuck drugs'; dat gaat niet werken.'' SP-leider Emile Roemer tegen Rutte en Balkenende.

Zondag 6 juni

''Alleen partijen met een ernstig geloofwaardigheidsprobleem formuleren breekpunten.'' GroenLink-lijsttrekker Femke Halsema tijdens verkiezingsgala in Amsterdam.

''Speak softly and carry a big stick.'' PvdA-leider Job Cohen tijdens verkiezingsgala tegen een vragenstelster die wil weten of hij in de politiek wel met zijn vuist op tafel durft te slaan als het nodig is.

''CDA is bang voor paars terwijl vier jaar terug stem op CDA, stem voor PvdA bleek. PvdA roept dat Balkenende kluts kwijt is. Daarom VVD.'' VVD-Kamerlid Helma Neppérus op twitter.

''Balkenende waarschuwt voor de PVV, neemt het op voor de Turkse premier en wil regeren met GroenLinks. Wie het snapt mag het zeggen.'' PVV-leider Geert Wilders.

Zaterdag 5 juni

"Beste Mark, laat ik er ook eens een oneliner tegenaan gooien: dat is niet aanpakken, dat is afpakken!'', aldus PvdA-leider Job Cohen over de hypotheekrenteaftrek.

"Deze situatie zou voor kinderen een hel zijn geweest." PVV-leider Geert Wilders vertelt tegenover NU.nl openhartig over hoe zijn veiligheidssituatie weerslag heeft op zijn privéleven.

"Een lange formatie kunnen we ons echt niet veroorloven''. VVD-leider Mark Rutte wil de begroting van het nieuwe kabinet op Prinsjesdag presenteren aan de Tweede Kamer.

Vrijdag 4 juni

''Ik vind het een beetje onbeschoft om nu een mogelijk akkoord te sluiten terwijl het woord eigenlijk aan de kiezer is. Dan neem je de kiezer eigenlijk niet serieus.'' SP-leider Emile Roemer over het AOW-akkoord van werkgevers en vakbonden.

''We hebben een ADHD-democratie.'' CDA-leider Jan Peter Balkenende in een interview met NRC Handelsblad over heen en weer schietende peilingen.

"CDA en VVD zijn onmiskenbaar beschaafdere partijen, in tegenstelling tot de PVV." GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het wel prettig dat kiezers van de PVV overlopen, zo vertelt ze NU.nl.

''Bij de PvdA telt iedereen mee. Dat mag ook wel, want een echt rekenwonder is Cohen niet.'' Cabaretier Freek de Jonge duidt de verkiezingsslogan van de PvdA.

Donderdag 3 juni

''Ik zit nog niet zo lang in de politiek, hè. Mag ik daar nog even over nadenken?'' PvdA-lijsttrekker Job Cohen, door NRC Handelsblad gevraagd naar zijn grootste blunder.

''Ik moet er toch niet aan dénken dat we een Paars-III zouden krijgen. Dat lijkt me niet aanlokkelijk.'' CDA-lijsttrekker en demissionair premier Jan Peter Balkenende in Forum, het blad van VNO-NCW.

''Ik hoop dat het getal met een drie begint''. Nogmaals Balkenende, als tv-programma Netwerk hem vraagt hoeveel zetels het CDA gaat halen.

Woensdag 2 juni

''IK WORD ZEEZIEK VAN DAT BEELDSCHERM ... EN HEB PAS 1 BORREL OP'', twittert D66-leider Alexander Pechtold tijdens het eerste chaotische verkiezingsdebat via Twitter.

"Als de VVD met de PVV een coalitie vormt, zal ik mij op mijn lidmaatschap moeten beraden."Joris Voorhoeve was van 1986 tot en met 1990 partijleider van de VVD, maar gaat op 9 juni op D66 stemmen, zo vertelt hij NU.nl.

''Ik voel het niet zo, ik blokkeer bij deze vragen.'' Minister Ab Klink naar aanleiding van vragen over de dreigende verliezen voor het CDA bij de verkiezingen.

''Je moet niet als een bulldozer te werk gaan.'' PvdA-leider Job Cohen tegen VVD-collega Mark Rutte.

Dinsdag 1 juni

''Ik kom niet op nul zetels''. Toch geeft Trots op Nederland-politica Rita Verdonk toe dat ze behalve hoopvolle ook wel eens angstige gedachten heeft.

''Ik ga knokken tot 9 juni.'' PvdA-leider Job Cohen weerspreekt dat hij feller en harder is geworden in de loop van de campagne.

"De kans dat het CDA met de PVV gaat regeren is buitengewoon klein. En dat betekent dat het nauwelijks denkbaar is." Toch sluit CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende nog steeds geen partijen uit.

Maandag 31 mei

''Tjongejonge, met al die coalitieverzoeken is mijn balboekje bijna vol.'' GroenLinks-leider Femke Halsema.

''Ik stem dus met mijn buik.'' Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van het CDA verwacht rond de verkiezingen op 9 juni haar derde kind en zij stelt dat haar partij de enige echte gezinspartij is.

''Jouw muzikanten weten dat harmonie mooier klinkt. Ga dat maar eens aan politici uitleggen, die het liefst alleen hun eigen geluid horen.'' Premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende heeft een dag geruild met André Rieu.

''Het was even regelen, maar het is toch gelukt. Geert Wilders interviewt voor deze speciale Telegraaf dr. W. Drees, voormalig minister-president en de grote man van de wederopbouw.'' De PVV trommelt vadertje Drees op uit zijn graf.

Zondag 30 mei

"De woede van mijn vader om het totale onbegrip van socialisten voor het ondernemerschap kreeg ik wel van thuis mee." Mark Rutte (VVD) kreeg het liberalisme met de paplepel ingegoten, zo vertelt hij aan NU.nl.

"Het gemak waarmee Rutte zegt dat samenwerken met de PVV ook een mogelijkheid is, vind ik onbegrijpelijk." PvdA-leider Job Cohen waarschuwt de kiezer zondagochtend bij het televisieprogramma Buitenhof.

''Ik vind dit een hele schandalige opmerking en een belediging van de PVV en van de kiezer. Een hele foute opmerking van een foute man." Geert Wilders reageert geprikkeld wanneer de twee elkaar later ontmoeten op de redactie van De Telegraaf.

Zaterdag 29 mei

''Linkse plannen kun je niet met rechtse vrienden waarmaken." Emile Roemer (SP) wil dat PvdA-leider Job Cohen zich uitspreekt voor een progressieve coalitie.

''Nooit meer paars. Een nieuw paars kabinet is funest voor Nederland.'' Geert Wilders spreekt zich uit voor een coalitie van zijn PVV met de VVD en het CDA.

''De afstand tussen de VVD en de PvdA is nog nooit zo groot geweest sinds de jaren zeventig.'' VVD-leider Mark Rutte is niet happig op samenwerking met de sociaal-democraten.

Vrijdag 28 mei

''De VVD wil miljarden bezuinigen op uitkeringen, zorg- en huurtoeslag. Waar al die compensatie vandaan moet komen, waardoor mensen er niet op achteruit gaan, heb ik nog niet gehoord.'' Mariëtte Hamer (PvdA) snapt niets van Mark Ruttes woede over een tv-uitzending van Netwerk, waarin de bezuinigingsplannen van de VVD werden bekritiseerd.

''Dan zeggen ze: 'Die Cohen, die is veel te aardig en te beleefd voor de politiek?' Dan moet je je toch afvragen: wat hebben we voor politiek? Ik heb geen zin om aan dat soort dingen mee te doen.'' Job Cohen vindt de onderlinge omgangsvormen in Den Haag te ruw.

"Ik zou grote moeite hebben om CDA-lid te blijven als het CDA blijkt in een coalitie te willen gaan samenwerken met de PVV." Dries van Agt in een interview met NU.nl.

Donderdag 27 mei

''Eerst is het woord aan de kiezer en het nieuwe kabinet. Daarna is het woord pas aan de polder.'' D66-leider Alexander Pechtold over het AOW-akkoord dat werkgevers en vakbonden voor de verkiezingen hopen te sluiten.

"Ik wil tijdens de campagne duidelijk maken dat alle andere partijen eigenlijk single issue partijen zijn." Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme over hoe de economische crisis de verkiezingsstrijd domineert.

 "Wat ik bijvoorbeeld doe is weblogs bijhouden en twitteren." Toch houdt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij de website van zijn partij gesloten op zondag.

''Mijn zus!'' VVD-leider Mark Rutte snijdt iedereen de pas af die denkt dat de presentatoren van het lijsttrekkersdebat in Groningen onthullen dat vrijgezel Mark Rutte een relatie heeft met een vrouw in het noorden van het land.

Woensdag 26 mei

"U kunt mij van alles verwijten, behalve dat ik te vroeg gepiekt heb.'' SP-leider Emile Roemer over de peilingen. Hij leidt zijn partij acht weken.

''Ik word vuilnisman.'' Job Cohen antwoordt op de vraag of hij bij werkloosheid liever vuilnisman wordt of een ww-uitkering aanvraagt.

''Je moet in ieder geval de heer Wilders een grote mate van creativiteit nageven om toch altijd de immigratie er bij weten te halen.'' GroenLinks-leider Femke Halsema is Wilders' stokpaardje zat.

''U maakt mensen bang, u praat mensen naar portemonnee. U heeft niet het lef en het leiderschap om te hervormen op de woningmarkt. Als het mooi weer is, is Rutte kandidaat, als het slecht weer is komt grote zus (Kroes) uit Brussel.'' Pechtold tegen Rutte.

''U kijkt zo lief.'' Balkenende tegen RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeke als hij voor de derde keer op rij haar vraag niet wil beantwoorden.

Dinsdag 25 mei

'Ik ben een Europeaan en er is nog veel werk te doen." Eurocommissaris Neelie Kroes zegt geen premier te willen worden na de verkiezingen.

"Voordat er een misverstand ontstaat, ik kom wel degelijk soms terug naar Nederland. Ik hou van dit land." Nogmaals Kroes, die niet altijd in Brussel wil blijven.

"In Nederland zijn politici te bang voor de stem van het volk. Bang om met directe democratie te worden geconfronteerd." Geert Wilders in een interview met NU.nl.

Zondag 23 mei

''Een premierskandidaat moet altijd premier willen zijn en niet op een gegeven moment zeggen: nou is het moeilijk en nou komt mevrouw Kroes.'' Balkenende tegen Rutte.

''De bijstand zakt bij CDA en VVD onder de armoedegrens. Ik vind dat dat in Nederland onbestaanbaar moet zijn.'' Cohen.

''Wat zou u ervan vinden als er meer moskeeën dan kerken zijn? Zal dat uw Nederland nog zijn?'' Wilders tegen CDA-leider Jan Peter Balkenende.

Vrijdag 21 mei

''Laat ik er dit over zeggen: het is niet mijn favoriete combinatie, maar als dit de enige coalitie is waarmee we de PVV buiten de macht kunnen houden, zullen we geen nee zeggen.'' Halsema van GroenLinks in ondernemersblad Forum op de vraag of zij een kabinet met CDA, VVD en D66 aan een meerderheid wil helpen.

''Barack Obama? Wij hebben André Rouvoet!'' ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in het Veronica Magazine.

''Voor mij is het een breekpunt. En voor u?'' Balkenende wil niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek en daagt Rutte uit.

''Weet u, meneer Balkenende, ik heb die misplaatste stoerheid niet nodig omdat wij namelijk onze afspraken met de kiezer nakomen. U niet.'' Rutte tegen Balkenende als hij uitlegt waarom hij niet wil praten over breekpunten.

Donderdag 20 mei

''U kiest voor Ali en Fatima en u laat Henk en Ingrid in de kou staan en dat waren PvdA-kiezers.'' PVV-leider Geert Wilders tegen PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.

''Je raakt altijd wat afgeleid door al die puberale kreten waarmee het verhaal gelardeerd is.'' GroenLinks-leider Femke Halsema na antwoord Wilders.

''We hebben het bonnetje van het eerste testtoestel van de JSF toch nog? Die kunnen we toch teruggeven?'' SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen verbaast zich over de onduidelijke kosten die Nederland kwijt zou zijn als het uit de JSF-testfase zou stappen.

''De sociaaldemocraten zijn wendbaarder dan de JSF zelf.'' CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops hekelt de wens van de PvdA om zich uit de testfase terug te trekken.

''Stem CDA en VVD, voor een legere portemonnee.'' Ronald Plasterk (PvdA) doet naar eigen zeggen ''een Verhagentje''.

''Het CPB wordt geleid door linkse gasten en heeft gewoon een monopolie.'' PVV-leider Geert Wilders verwijt het planbureau een ''socialistische bril''.

''Als je 29 miljard euro wil ombuigen, wordt de kaasschaaf daar bot van.'' CPB-directeur Coen Teulings over de bezuinigingen.

Woensdag 19 mei

''Een bijstandsmoeder zegt nu dat ze een baan niet kan betalen. Dat klopt ook. Als ze gaat werken, gaat ze er namelijk op achteruit.'' VVD-leider Mark Rutte wil de armoedeval aanpakken.

''Die moet nog komen.'' D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold op een vraag van NRC Handelsblad wat zijn grootste politieke blunder is.

''De ploeg was op een aantal plekken verkeerd samengesteld. Er waren types die niet met elkaar harmonieerden. Op het laatst dacht ik: in wat voor raar toneelstuk ben ik eigenlijk terechtgekomen?'' ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob in Vrij Nederland over de samenwerking tussen CDA, PvdA en ChristenUnie in Balkenende IV.

''Jan Peter en Wouter zijn eigenlijk allebei verlegen types. Ze zijn niet van het soort dat Männerfreundschaft met elkaar sluit.'' Oud-PvdA-minister Ronald Plasterk in Vrij Nederland over Balkenende en Bos.

Dinsdag 18 mei

''Voortaan vragen we het Centraal Planbureau om modelverkiezingsprogramma's te schrijven. Dan kunnen we een kruisje zetten bij de c- of d-variant.'' Hans Kamps, voorzitter van de PvdA-commissie die het conceptverkiezingsprogram van de partij heeft opgesteld.

''Mijn oproep blijft: show me the money, Job.'' D66-leider Alexander Pechtold vraagt PvdA-lijstttrekker Job Cohen over het verkiezingsprogramma van de sociaaldemocraten.

''Ik weet niet of het epidemiologisch is te verklaren of dat wij kinderen sneller gek en afwijkend verklaren.'' Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks vraagt zich af waarom in Nederland meer jongeren in de jeugdzorg belanden dan in andere landen.

Zondag 16 mei

''Geen campagnedag. Dus heb ik vandaag het gras gemaaid en met vrouwlief over de markt geslenterd. Nog een verlaat moederdagbloemetje gekocht.'' ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob besteedt zijn tijd goed.

''Rare dagen. 3,5 week voor de verkiezingen en het is windstil. Debatten gaan niet door. Toch druk met van alles.'' D66-Kamerlid Boris van der Ham.

''Veel instemmende reacties op beperking campagnestop tot afgesproken 2 dagen. Verlenging campagnestop is ook campagnevoeren...'' Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren over haar besluit in het weekend weer voorzichtig campagne te voerenn.

''Partij voor de dieren gaat toch campagne voeren. tja, het kan, mijn poezen brommen.'' VVD-Kamerlid Helma Neppérus.