AMSTERDAM - De PvdA wil tijdens de coalitieonderhandelingen na de volgende Tweede Kamerverkiezingen duidelijke afspraken maken over het afschaffen van de zogenoemde 'enkelefeitconstructie'.

Dat heeft voormalig minister Ronald Plasterk van homo-emancipatie dinsdag gezegd naar aanleiding van een interview in de GayKrant van deze week.

De enkelefeitconstructie stelt dat scholen met een religieuze grondslag openlijk homoseksuele leraren en leerlingen kunnen weigeren.

''Niet alleen moet de constructie uit de wet'', stelt Plasterk. ''Maar de wet moet zo worden aangepast dat geen enkele school leraren en leerlingen vanwege hun seksuele geaardheid mag weigeren of ontslaan.''

Discussie

Het onderwerp veroorzaakte het afgelopen jaar veel discussie tussen het kabinet en de Tweede Kamer. Het kabinet wilde de constructie in de wet wel veranderen, maar op zo'n manier dat er in de praktijk niets zou veranderen.

Dat had niet de voorkeur van toenmalig minister Plasterk, die derde staat op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen ''Maar in een coalitie moet je samenwerken en kan je dus nooit al je wensen verwezenlijken.''

Controversieel

Uiteindelijk werd er geen besluit genomen over de enkelefeitconstructie en verklaarde de Kamer het onderwerp 'controversieel'. Dit betekent dat het volgende kabinet er een besluit over moet nemen.

Plasterk stelt dat zijn partij in een volgend kabinet zeker weer een minister wil die zich met homo-emancipatie bezighoudt.

Hij ziet zichzelf graag weer op die post belanden, bekent hij in de GayKrant.