Brimstone viel vrijdagavond in de stadsschouwburg in Utrecht in de prijzen als beste film tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren 2017. Martin Koolhoven won voor dezelfde film tevens het Kalf voor beste regie.

Nora El Koussour sleepte het Gouden Kalf voor beste actrice in de wacht voor haar rol in Layla M.. Rifka Lodeizen zag daarmee, ondanks haar twee nominaties in de categorie, de prijs aan zich voorbij gaan.

Peter Paul Muller won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Bram Fischer. Muller vertolkt de rol van de advocaat die Nelson Mandela verdedigde.

Junkie XL

Componist Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, won zijn eerste Gouden Kalf Hij kreeg het prestigieuze beeldje voor zijn werk aan de western Brimstone van regisseur Martin Koolhoven. 

Holkenborg was tweemaal eerder genomineerd; voor Blind en voor De Heineken ontvoering.

De zichtbaar geëmotioneerde Junkie XL kon alleen maar uitbrengen: ''Ik ben er een beetje stil van, dank je.'' Vervolgens liep hij het podium af.

Holkenborg maakte de afgelopen tien jaar de soundtracks voor meer dan twintig titels, waarvan het grootste deel in Hollywood. Hij woont en werkt in Los Angeles, maar kiest bewust nog met enige regelmaat voor vaderlandse producties.

Carice van Houten

Marie-Louise Stheins won het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in de film Waldstille. Ze versloeg daarmee Carice van Houten, die kans maakte op haar zesde Gouden Kalf, wat een record zou zijn geweest.

Stheins nam het naast Carice van Houten (Brimstone) op tegen Antoinette Jelgersma (Riphagen). 

Van Houten liet eerder in gesprek met NU.nl weten het "heel leuk" te vinden als Stheins zou winnen. "Ik ken haar persoonlijk en ik gun het haar van harte."

De Game of Thrones-actrice had zin om haar Nederlandse collega's weer te zien. "Ik kom vast mensen tegen die ik al heel lang niet gezien heb omdat ik thuis op de bank borstvoeding lag te geven."

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar Mohammed Azaay voor zijn rol in Layla M. 

Zaak Menten

De zaak Menten van regisseur Tim Oliehoek sleepte vrijdagavond het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama in de wacht. Abbey Hoes won het Kalf voor Beste Actrice Televisiedrama voor haar rol in de televisieserie Petticoat

Hoes nam het op tegen Lies Visschedijk (Soof 2) en Hadewych Minis (Hollands Hoop 2). "Bedankt voor de koe", zei de actrice in plat Gronings - toepasselijk voor haar rol in de serie.

Het Gouden Kalf voor Beste Acteur Televisiedrama ging naar George Tobal en Majd Mardo voor Jungle, over twee Syriërs in het vluchtelingenkamp in Calais.

De Kinderen van Juf Kiet

De Kinderen van Juf Kiet van Petra en Peter Lataster werd bekroond met het Gouden Kalf voor de beste documentaire. 

Voor de documentaire, die in de arthouse-bioscopen een grote hit was, volgden de makers een jaar lang de Brabantse juf Kiet. Zij leidt een klasje met migrantenkinderen die hun best doen zich snel aan te passen aan de Nederlandse samenleving. 

Publieksprijs

De vierde film over Mees Kees ontving het Gouden Kalf van het Publiek. Mees Kees langs de lijn kreeg van het publiek, dat de stem uitbracht via de website van het Nederlands Film Festival, de voorkeur boven de andere twee genomineerden, Soof 2 en Onze Jongens.

Een verrassende uitslag: van de drie films trok Mees Kees 4 de minste bezoekers. De drie titels maakten kans op de award omdat zij de meest succesvolle vaderlandse producties van het afgelopen jaar waren.

Bij de 37e editie van de uitreiking worden in totaal twintig beeldjes uitgereikt.