De film J. Kessels heeft woensdagavond de 35e editie van het Nederlands Film Festival geopend. Utrecht is weer tien dagen het onderkomen van het filmfestijn.

In het Beatrix Theater ging de film in première en trapte daarmee het festival af, waar in totaal 352 films te zien zijn.

Over de rode loper liepen onder anderen Frank Lammers, Ruben van der Meer, Susan Visser en Birgit Schuurman. Ook Monic Hendrickx, minister Jet Bussemaker en Johan Nijenhuis waren aanwezig.

Het thema van het festival is dit jaar 'Grenzeloos Nederlands' en viert het succes van Nederlandse films en filmmakers in het buitenland.

"Nederlandse films zijn op de een of andere manier heel authentiek. Daarom is het heel interessant dat Nederlandse films het goed doen in het buitenland. Je ziet dat ze bijzonder zijn en niet proberen om welke andere film dan ook te imiteren, maar iets eigens hebben. Daar zijn we heel goed in", aldus minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een gesprek met NU.nl.

Gouden Kalveren

De makers van Gooische Vrouwen 2, een film die niet genomineerd is voor verdere Gouden Kalveren, kregen een speciale ereprijs voor het vakmanschap van de best bezochte Nederlandse filmproductie.

De prijs werd uitgereikt omdat de film de eerste Nederlandse productie in dertig jaar tijd is die de twee miljoen bezoekers is gepasseerd. Actrice Susan Visser en scenarist Frank Houtappels namen de prijs namens de gehele cast en crew in ontvangst.

Sandra den Hamer, directeur van het Filmmuseum in Amsterdam EYE, werd geëerd met een Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Ze kreeg de prijs uit handen van Bussemaker.

"Den Hamer was jarenlang de drijvende kracht en directeur van het International Film Festival Rotterdam. Zij stond aan de wieg van de Cinemart en het Hubert Bals Fonds, twee unieke initiatieven die Nederland als land voor internationale art filmproducties op de kaart zetten, en overal navolging kregen", aldus het juryrapport

Video: 35e editie Nederlands Film Festival van start

35e editie Nederlands Film Festival van start
35e editie Nederlands Film Festival van start

Debuutfilm

Regisseur Jona Honer kreeg de Filmprijs van de Stad Utrecht 2015, voor de beste debuutfilm van het festival: de korte documentaire De Alchemisten.

Het festival duurt van 23 september tot en met 2 oktober. De uitreiking van de Gouden Kalveren vindt vrijdag 2 oktober plaats.