Acteur Yorick van Wageningen, regisseur Roel Reiné en animatiemaker Piet Kroon zijn toegevoegd aan de ‘masters’ op het Nederlands Film Festival. 

Dat heeft directeur Willemien van Aalst maandag bekendgemaakt.

Op het NFF zijn dit jaar talloze Nederlanders te gast die groot succes kennen in de internationale filmwereld. Eerder was al gemeld dat cameraman Hoyte van Hoytema (Interstellar), kostuumdesigner Jany Temime (Skyfall) en production designer Jan Roelfs (Fast and Furious 6) aanwezig zullen zijn.

Er worden films vertoond waar deze Nederlanders aan mee hebben gewerkt en zij geven publieke interviews over hun indrukwekkende internationale carrières.

Expositie

Van de kleding van Temime wordt in het stadhuis in Utrecht ook een expositie gehouden. Van Wageningen werkte de afgelopen jaren in Hollywood samen met talloze grote filmmakers als Michael Mann, David Fincher en Emilio Estevez.

Reiné maakte de afgelopen jaren naam in Hollywood met zijn goedkope actiefilms. Het afgelopen jaar keerde hij terug naar Nederland om het succesvolle historische epos Michiel de Ruyter te regisseren. Piet Kroon werkte in Hollywood mee aan succesvolle animaties als The Iron Giant, Shrek 2 en Despicable Me.

Selectie

Naast het Masterprogramma laat het NFF ook een selectie zien van Nederlandse films die recent hun première beleefden op prestigieuze filmfestivals, internationale prijzen in de wacht sleepten of door verschillende landen aangekocht zijn. Bij deze vertoningen leggen gasten uit hoe het succes verklaard kan worden en wordt ingegaan op de kracht van internationaal samenwerken.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival heeft plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober in Utrecht.