De speelfilm Jongens van regisseur Mischa Kamp heeft op het Nederlands Film Festival de MovieZone Award 2014 gewonnen. 

Dit is de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de jongerenjury.

Een groep van vijf middelbare scholieren koos eerder drie genomineerden. Behalve Jongens maakten ook Nena (over een tienermeisje dat eind jaren tachtig opgroeit in Groningen) en Aanmodderfakker (over een dertiger die geen afscheid kan nemen van zijn studentenleven) als kanshebbers.

De winnaar krijgt een geldbedrag dat moet worden besteed om de film verder onder de aandacht van tieners te brengen. Ook geeft de jury een aanbeveling af om Jongens op te nemen in landelijke filmeducatieve programma's op scholen.

Volgens de jury wordt in Jongens het verhaal over de opbloeiende liefde tussen twee tieners "schitterend in beeld gebracht" en "tillen de krachtige acteerprestaties van de jonge hoofdpersonen de film naar een hoger niveau".

De hoofdrollen worden gespeeld door Ko Zandvliet en Gijs Blom. Die laatste speelt ook de hoofdrol in de Carry Slee-film Pijnstillers die nu in de bioscopen draait.

Het is niet de eerste prijs die Jongens in de wacht sleept. Eerder won het coming of age-verhaal al beeldjes in Duitsland en Tsjechië. Op het Lucas International Filmfestival in Frankfurt werd het jeugddrama bekroond tot beste jeugdfilm en op het Zlin Festival in Tsjechië sleepte Jongens vier prijzen in de wacht, waaronder die voor beste competitiefilm en beste hoofdrolspeler.

Bekijk de trailer van Jongens:

Alles over het Nederlands Film Festival