Het Nederlands Film Festival (NFF) staat dit jaar uitgebreid stil bij de tiende sterfdag van Theo van Gogh. 

Dat de film 2/11 Het Spel van de Wolf, over de moord op de regisseur, op het NFF in première gaat was al bekend, maar het filmfestival liet dinsdag weten ook zijn oeuvre te eren. Filmmuseum Eye maakte maandag al bekend Van Gogh te herdenken.

Op het festival in Utrecht, dat dit jaar plaatsvindt van 24 september tot en met 3 oktober, worden drie Amerikaanse remakes van Van Goghs films getoond. Eye draait vanaf 10 oktober alle dertien films van de regisseur, die op 2 november precies tien jaar geleden in Amsterdam op straat werd doodgestoken.

De 34e editie van NFF staat in het teken van filmmuziek. Zo zijn er ontmoetingen met componisten, is er een door Eric Corton gepresenteerde soundtrackshow en worden videoclips op het witte doek vertoond.

Henny Vrienten

In het dit jaar geopende TivoliVredenburg treden elke avond beginnende artiesten op die door radiozender 3FM extra aandacht krijgen. Speciaal voor het filmfestival treedt de gelegenheidsband van Henny Vrienten eenmalig op. Vrienten, Vincent van Warmerdam en Djurre de Haan spelen bekende filmmuziek.

Eerder werd al bekend dat componist Fons Merkies dit jaar eregast is. Dinsdag werd wel onthuld dat Oscar-winnaar Erik-Jan de Boer, die een beeldje in de wacht sleepte voor de visuele effecten van Life of Pi, de belangrijkste toespraak verzorgt tijdens het programma over visuele effecten.

Het filmfestival wordt afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren, die in 21 categorieën worden toegekend. Dit jaar zijn 108 films geselecteerd voor de prestigieuze filmprijzen. De daadwerkelijke kanshebbers worden op 27 en 30 september bekendgemaakt.