Het Nederlands Film Festival heeft dit jaar als thema 'naakt'. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. 

Het thema is een knipoog naar een van de hardnekkigste clichés over de Nederlandse film.

Tijdens het festival worden vijftien films vertoond rondom het thema, waarvan sommige pas op het NFF in première gaan. Onder meer Spetters (foto) uit 1980, Van de Koele Meren des Doods uit 1982, Kan Door Huid Heen uit 2009 en Nieuwe Tieten uit 2013 zijn op het festival te zien.

Ook brengt het NFF een ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel, die nog altijd geldt als een icoon van de Nederlandse film.

Haar grote doorbraak was de licht erotische Franse film Emmanuelle, maar ook Wim Verstappens Pastorale 1943 en Pim de la Parra's Frank en Eva ontbreken niet, evenals beeldende kunst van haar eigen hand. Ook Michiel van Erps documentaire Sylvia Kristel: Nu wordt vertoond.

Taboedoorbrekend

Tevens wordt gekeken naar hoe controversieel enkele spraakmakende taboedoorbrekende films uit het verleden nog zijn. Naast experts en ervaringsdeskundigen wordt ook het publiek bij de discussie betrokken.

Tot slot opent Davy's Erotheek, de allerlaatste seksbioscoop van Utrecht haar deuren voor het NFF. Voor de gelegenheid worden niet de gebruikelijke pornofilms vertoond, maar een speciaal samengesteld compilatieprogramma waarin de schoonheid en kwetsbaarheid van het naakte lichaam centraal staan.

Het Nederlands Film Festival duurt dit jaar van 25 september tot en met 4 oktober.