Dinsdag is Nelson Mandela in aanwezigheid van meer dan negentig wereldleiders in Johannesburg herdacht. Hieronder een aantal citaten uit de toespraken van onder anderen Barack Obama, Ban Ki-Moon en Jacob Zuma. 

De Amerikaanse president Barack Obama: Voor Zuid-Afrikanen en voor iedereen die hij heeft geïnspireerd, is Madiba’s overlijden is zowel een moment om te rouwen als een moment om zijn heroïsche leven te vieren.

(..)

Hij accepteerde de consequenties van zijn daden, hij wist dat het strijden tegen grote belangen en onrechtvaardigheid een prijs heeft.

(..)

We zullen nooit meer iemand als Nelson Mandela meemaken. Maar laat me dit zeggen tegen de Zuid-Afrikanen en tegen jonge mensen over de hele wereld: Je kunt zijn levenswerk tot het jouwe maken.

Vriend Andrew Mlangeni, met wie Mandela gevangen zat op Robbeneiland: Hij zorgde voor hoop waar die niet was. Hij heeft me geraakt in mijn hart, mijn ziel, mijn leven en dat van miljoenen Zuid-Afrikanen.  

Familielid Generaal Thanduxolo Mandela: Zijn leven stond in het teken van anderen. Hij ging om met koningen, koninginnen en presidenten. Maar uiteindelijk was hij een man van het volk. 

De Cubaanse president Raul Castro over Mandela: Het ultieme symbool van waardigheid en niet-aflatende betrokkenheid bij de strijd om revolutie, vrijheid en rechtvaardigheid.

(..)

Mandela’s leven leert ons dat alleen gezamenlijke inspanning van alle naties de mensheid in staat stelt om weerstand te bieden tegen de enorme bedreigingen van haar bestaan. 

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon: Mandela was meer dan een van de grootste pijlers van onze tijd. Hij was een van onze belangrijkste leermeesters. Hij doceerde met voorbeelden. Hij offerde heel veel… Voor vrijheid en gelijkheid, voor democratie en rechtvaardigheid. 

Braziliaans president Dilma Rousseff: Hij was ook een bron van inspiratie voor de strijd in Brazilië en elders in Zuid-Amerika. Zijn gevecht reikte tot ver buiten zijn eigen landsgrenzen en inspireerde jonge mannen vrouwen om te strijden voor onafhankelijkheid en rechtvaardigheid.

Vice-president van China Li Yuanchao: Hij heeft zijn leven opgeofferd voor de ontwikkeling en vooruitgang van het Afrikaanse continent. 

In beeld: Afscheid van Nelson Mandela