De artsen van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela zouden zijn familie vorige week hebben geadviseerd hem van de kuntsmatige beademing te halen.

Dat zou blijken uit een gerechtelijk document van 26 juni, dat in handen is van persbureau AFP.

President Jacob Zuma ontkent de berichten, meldt de Wall Street Journal. "Er is duidelijk geen vegetatieve toestand," aldus een woordvoerder tegen de krant aan het begin van donderdagavond.

Later op de avond benadrukt het Zuid-Afrikaans presidentschap in een officiële verklaring nogmaals dat Mandela in een 'kritieke, maar stabiele toestand' is. "Volgens de doktoren is er geen sprake van een vegetatieve toestand."

Rechtzaak

Het gerechtelijk document waarin dit wordt beweerd zou deel uitmaken van de rechtszaak tussen familieleden van Mandela over de herbegraving van drie overleden kinderen van Mandela.

Zuid-Afrikaanse media berichtten op 26 juni al dat Mandela kunstmatig beademd zou worden. Volgens de berichten zouden de artsen de familie hebben aangeboden dat die mag besluiten wanneer de apparaten afgezet worden die Mandela in leven houden.

Beademing

De woordvoerder van Zuma stelt tegen WSJ dat dit soort kwesties 'helemaal niet aan de orde' zijn. Hij benadrukte wel dat hij niet kan bevestigen of Mandela aan kunstmatige beademing ligt, vanwege de vertrouwelijke relatie tussen artsen en patiënt.

Deze week kwamen al eerder juridische documenten naar buiten waaruit zou blijken dat de familie van Mandela bevestigde dat hij kunstmatig beademd wordt.

'Verbetering'

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zegde op 27 juni een bezoek aan Mozambique af, om bij de zieke Mandela op bezoek te gaan en met zijn artsen te spreken.

Mandela werd op 8 juni met een longinfectie opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria.

Dossier Nelson Mandela