AMSTERDAM – The Beatles vierden in de jaren '60 grote triomfen met Ringo Starr achter de drumkit.

Hij was echter niet de eerste drummer van de Fab Four. Die eer viel te beurt aan Pete Best, die gefrusteerd vlak voor de opname van debuutalbum Please Please Me uit de band gezet werd.

Ook de Engelse indierockgroep Editors, die in oktober het derde album In This Light And On This Evening uitbracht, blijkt een Ringo Starr in de gelederen te hebben: Ed Lay.

De 28-jarige Lay voegde zich in 2003 bij de band, die destijds als The Pride door het leven ging. Met de komst van Lay werd een nieuwe bandnaam geïntroduceerd: Snowfield.

Pas toen de Engelsen in 2004 bij Kitchenware Records tekenden, veranderde de naam definitief in Editors.

Starr

De inmiddels 69-jarige Starr voegde zich pas in 1962 bij The Beatles. Waarom Pete Best de band moest verlaten is altijd onduidelijk gebleven.

Met Starr in de gelederen bereikte de 'Beatlemania' zijn hoogepunt. Van thuisland Engeland tot in Europa en Amerika, overal ter wereld vielen fans voor de charmes en muziek van de vier Britten.

Zoals Starr werd voorgegaan door Best als drummer van The Beatles, werd Lay voorgegaan door Geraint Owen. Owen's vertrek was vrijwillig, maar hij miste net als de weggestuurde Best de internationale doorbraak op een haar.

Lay ontmoette Owen en de rest van de band op de universiteit van Staffordshire, waar ze het Music Technology-programma volgden.

Lay: “Na ons afstuderen ging iedereen terug naar zijn thuisstad. Alle bandleden wilde verhuizen om het te gaan maken met de band, afgezien van de drummer. Hij wilde thuis blijven wonen.”

Geluk

De band had volgens Lay honderden geschikte drummers kunnen vinden in de omgeving van Birmingham, maar ze vroegen hem.

“Ze zeiden: 'We kennen jou. We weten wat je leuk vindt. We hebben geen idee hoe je drumt, maar wil je het er op wagen?' Het pakte het goed uit en daar ben ik ze erg dankbaar voor.”

Zijn bandmaatjes doen er alles aan om hem ook dankbaar te houden. Lachend: “Ze zullen me nooit laten vergeten hoeveel geluk ik gehad heb.”