AMSTERDAM – Dit jaar verscheen het tiende studioalbum van de Amerikaanse progressieve metalband Dream Theater.

Black Clouds & Silver Linings kwam in de VS binnen op plaats zes van de Billboard Top 200 en ging in de eerste week ruim 40.000 keer over de toonbank.

Hoewel zijn band succesvol is, droomt de 46-jarige zanger James LaBrie al jaren van een Broadway-carrière. Het belangrijkste obstakel: tijd.

Het klinkt als een grap, maar LaBrie is doodserieus: hij heeft Broadway-ambities. De zanger van de band die in 1992 zijn grootste hit scoorde met Pull Me Under en acht miljoen platen verkocht, ziet een toneeluitstapje wel zitten.

“Uiteindelijk is dat wel iets wat ik wil doen. Ik zou in die omgeving en setting graag eens zo'n toneelstuk willen ervaren. Ik wil audities doen, of dat nu voor Les Miserables is of voor een ander toneelstuk dat goed past bij mijn stem.”

Droom

Volgens LaBrie is de verwezenlijking van zijn droom vooral afhankelijk van de hoeveelheid tijd die hij ervoor kan vrijmaken. Hij vindt het belangrijk om genoeg tijd te hebben, zodat hij zich volledig op het stuk kan richten.

“Het hangt ervan af of ik een opening vind. Ik kan niet zeggen: 'Ik heb twee maanden vrij, ik ga dit toneelstuk doen'. Zo werken ze niet op Broadway. Ze willen dat je voor minimaal drie tot zes maanden of zelfs een heel jaar beschikbaar bent.”

Zijn beschikbaarheid hangt mede af van zijn collega's bij Dream Theater. “Dream Theater zou op een bepaald moment kunnen zeggen: 'we lassen een één- of tweejarige pauze in'. Als dat gebeurt, heb ik de kans om op een andere trein te springen.”

Acteren

Die andere trein is idealiter Broadway, waar behalve gezongen ook geacteerd moet worden. LaBrie is zich daarvan bewust en geeft aan dat zingen een vorm van acteren kan zijn.

Vooral als je teksten van anderen zingt, zoals LaBrie doet. Hij heeft een methode ontwikkelt om zich de inhoud van een tekst eigen te maken.

LaBrie: “Allereerst lees ik de tekst en zoek ik uit wat die voor mij betekent. Daarna praat ik met de tekstschrijver en vraag hem naar de letterlijke betekenis.

Met zijn interpretatie en mijn eigen interpretatie creëer ik iets waar ik me emotioneel mee verbonden voel.

Alleen op die manier wordt het oprecht.” De komende tijd kan LaBrie zich volledig in de teksten verliezen: voor december staat een tour door Australië gepland. Broadway zal nog even moeten wachten.