AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week Ambling Alp van Yeasayer.

Yeasayer is een experimenteel drietal uit New York dat muzikale inspiratie haalt uit onder andere Oosterse muziek.

Eind 2007 bracht de formatie het debuutalbum All Hour Cymbals uit dat door critici goed werd ontvangen.

Momenteel werkt de band aan de opvolger Odd Blood, die begin 2010 moet verschijnen. De eerste single, Ambling Alp, is al uitgebracht.

Chris Keating, één van de leden, baseerde het nummer op het voormalige beroep van zijn opa: bokser.

"Ik raak altijd geïntrigeerd als ik beelden uit de jaren '30 en '40 van die vechtsport bekijk. Uit die periode maakt vooral Joe Louis veel indruk op mij, de beste bokser ooit."

Het gevoel dat bij Keating loskomt als hij daaraan denkt, gecombineerd met de verhalen van zijn opa, zorgde voor genoeg schrijfvoer voor de muzikant. "De boodschap die ik wil vertellen is heel simpel; namelijk wat voor advies een archetype bokser aan zijn zoon zou geven."

Geen ruzie

De boodschap die Keating meekreeg van zijn opa was simpel: "Zoek geen ruzie, maar als je toch in een gevecht verzeild raakt, sla dan nog harder terug."

Muzikaal gezien begon het nummer met een herhalende baslijn die Keating kreeg opgestuurd door een collega bandlid. "Over die baslijn verzon ik een globaal ritme dat ik opnam met mijn stem. Uiteindelijk is die vocale percussie ook in het eindresultaat beland."