AMSTERDAM - Het Grachtenfestival in Amsterdam verdwijnt. Na twaalf edities zien directie en bestuur geen andere mogelijkheid dan het klassieke muziekfestival op te heffen, maakte directeur Alma Netten woensdag bekend.

Het is de directie in deze periode van recessie niet gelukt vervanging te vinden voor de twee hoofdsponsors, die besloten te stoppen.

Schiphol liet dinsdag al weten het evenement niet langer te willen sponsoren.

''Festivals vallen in Nederland tussen wal en schip'', zegt Netten. Slechts 10 procent van het budget van het Grachtenfestival bestaat uit structurele middelen, de rest moet de organisatie bijeensprokkelen via sponsors, particuliere donaties en opbrengsten uit kaartverkoop.

''Bijdragen van fondsen zijn altijd projectgebonden. Dat betekent dat er geen enkele buffer kan worden opgebouwd voor omstandigheden als deze, in tijden van economische crisis.''

Budget

Het budget van het Grachtenfestival bedroeg dit jaar 1,1 miljoen euro. De gemeente Amsterdam ondersteunde het evenement jaarlijks met 109.000 euro.

Het festival mocht zich altijd in een grote publieke belangstelling koesteren. Vorig jaar bezochten bijna 70.000 mensen de ruim 160 concerten.

Vrijwel alle concerten waren uitverkocht en het openluchtconcert op de Prinsengracht op de zaterdagavond trok altijd duizenden bezoekers, die zich met flessen rosé in bootjes en aan de kade posteerden.

Kindergrachtenfestival

Met het opheffen van het Grachtenfestival komt tegelijkertijd een einde aan het Kindergrachtenfestival en het Grachtenfestival Conservatorium Concours, dat jaarlijks in april werd gehouden en waarnaar de Nederlandse conservatoria hun beste studenten afvaardigden.

Ook verdwijnt ''een van de belangrijkste visitekaartjes van de stad Amsterdam''. Ruim 60 procent van de bezoekers kwam van buiten de stad of uit het buitenland.

Tevens heeft het einde zijn weerslag op gezelschappen en ensembles waarmee wordt samengewerkt, stelt de organisatie.

Verlies

Cultuurwethouder Carolien Gehrels noemde de verdwijning van het festival woensdag ''een verlies voor de stad''. ''Het gaat ons zeer aan het hart'', zei ze.

Volgens de wethouder kan de gemeente geen oplossing bieden om het festival alsnog te redden.

Het evenement kreeg vorig jaar op incidentele basis extra geld, in totaal bijna 4 ton. Maar dat is in deze tijd van recessie niet mogelijk, aldus de wethouder. ''We waren echt even stil in het college, toen we merkten dat dit dan de consequentie was.''