AMSTERDAM – De Schotse band Snow Patrol heeft onlangs het album Up To Now uitgebracht: twee cd’s en een dvd met daarop het beste van hun vijftienjarige carrière. NU.nl sprak met zanger-gitarist Gary Lightbody over de ‘nieuwe’ plaat.

“Muziek maken is verdomd moeilijk”, zegt Lightbody met een diepe zucht.

“Alsof je in een donkere kamer rondstommelt op zoek naar het lichtknopje. Of alsof je water uit een steen probeert te knijpen. Ik ben enorm trots op de nummers die we tot nu toe gemaakt hebben, en vind zo’n album een mooie manier om dat uit te dragen.”

Overlijdensadvertentie

“Heeft Dave Grohl onlangs gezegd dat hij een Best Of net een overlijdensadvertentie vind? Wat een onzin, dat ben ik niet met hem eens. Ik zie dit voor ons als een mooi moment om even stil te staan bij wat we bereikt hebben.”

Voor het samenstellen van Up To Now dook de band diep het Snow Patrol-archief in. “Dat was een vrij bizarre ervaring. Toen realiseerde ik me pas hoeveel nummers we eigenlijk gemaakt hebben in de afgelopen vijftien jaar. En hoe goed de meeste daarvan zijn.”

Teksten

De luistersessies confronteerden Lightbody ook op een minder prettige manier met zijn nalatenschap. “Muzikaal gezien kan ik onze oudere albums heel goed hebben , maar van sommige van mijn teksten uit die tijd gaan mijn haren recht overeind staan.”

“De tekst van een nummer schijnt altijd als eerste gedateerd te raken. Wat een puberaal geneuzel daar toch tussen zit! Daar schaam ik me eerlijk gezegd kapot voor. Starfighter Pilot is zo’n nummer waar ik tekstueel gezien niet bepaald trots meer op ben. Ik was destijds nog een broekie en wist nergens wat vanaf.”

Omarmen

Toch is schaamte voor Lightbody geen reden om de betreffende nummers niet meer live te spelen. “De fans horen ze graag, en bovendien vind ik dat je boven je schaamte moet staan. Je moet je gêne omarmen. Erom kunnen lachen.”

“Het is alsof je oude filmpjes van jezelf terug ziet. Dat is de eerste paar minuten verschrikkelijk, en daarna lig je onder de bank van het lachen. Je moet het in de tijdsgeest zien.”

Goot

Het duurde vrij lang voordat Snow Patrol echt succesvol werd, en dat is volgens Lightbody maar goed ook. “Als we eerder bekend zouden zijn geworden had ik nu met een spuit in mijn arm in de goot gelegen. Ik was daar destijds veel te arrogant en vervelend voor.”

“Ik was vroeger nogal een eikel, die waan had ik destijds echt niet kunnen dragen. Het is goed dat het zolang geduurd heeft, daardoor waarderen we het alleen maar meer.”

Ondanks zijn arrogantie was Lightbody vroeger op het podium juist nogal verlegen. “Ik zong altijd met mijn hoofd naar beneden, zodat ik de vier mensen die in de zaal stonden niet aan hoefde te kijken. Als je me toen in een arena voor tienduizend man had gezet was ik waarschijnlijk dood gegaan van de spanning.”

Vakantie

Op een nieuw album van Snow Patrol moeten de fans nog even wachten. Lightbody duikt in januari eerst de studio in met twee van zijn zij-projecten, en daarna is het tijd voor vakantie. “Voor er een nieuw Snow Patrol album is zijn we minimaal een jaar verder.”

“We hebben altijd wel een paar ideeën voor nieuwe nummers liggen, maar voordat die uitgewerkt gaan worden moet eerst de batterij weer even opgeladen worden. Water uit stenen halen kost veel energie.”